Dollár
424,44 Ft
Euró
413,17 Ft
Font
461,99 Ft
Bitcoin
19,516 $

Oroszországtól kapott helikopterekkel támogatja az Egyesült Államok Ukrajnát

Fotó: Andre1ns / Twenty20

Czinder Tímea

2022. június 4. - 18:10

Moszkva az eszközöket csak Afganisztánban történő felhasználásra adta, és úgy véli, Washington ismét kirívóan megsértette nemzetközi kötelezettségeit.

Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője pénteki közleményében fejtette ki, Moszkva határozottan elítéli az Egyesült Államok lépését, miszerint nagy hatótávolságú rakétarendszereket és Mi-17-es helikoptereket szállít Ukrajnába – olvasható a TASS cikkében.

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

„Washington Kijevnek nyújtott segélyszállítmányairól szóló nyilatkozatai közepette tudomásul vettük, hogy az Egyesült Államok ismét kirívóan megsértette nemzetközi kötelezettségeit. Az Ukrajnának szánt támogatás többek között négy darab Mi-17-es helikoptert is tartalmaz, amelyet korábban hazánk adott át az Egyesült Államoknak kizárólag Afganisztánban történő használatra.

Azt is megjegyezzük, hogy az Egyesült Államok hivalkodó módon nyilvánítja ki érdektelenségét az Oroszország és NATO közötti eszkalációt illetően azzal, hogy felelőtlenül szállít nagy hatótávolságú rakéta- és tüzérségi rendszereket Ukrajnának.

A leghatározottabb módon elítéljük az Egyesült Államok ezen lépéseit, amelyek csak késleltetik az ukrajnai konfliktus mielőbbi békés rendezését. A következményekért Washingtont és kijevi bábjait terheli a felelősség”

– mondta Zakharova.

A diplomata szerint az Egyesült Államok tettei azt jelzik, hogy a jogi korlátozások „nem akadályozzák meg Washingtont abban, hogy gátlástalanul elárassza fegyverekkel Kijevet”.