Az orosz hadsereg először vetette be az Orlan-10-es drónt az ukrán páncélosok ellen

not image

Koós Alexandra

2022. május 14. - 08:19

Az orosz fegyver 110 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik, két kilométeres magasságból dobja le a repeszbombákat, emellett képes nagy pontosságú csapásokat mérni többféle célpontra is.

A Zvezda televíziós csatorna beszámolója szerint az orosz hadsereg megkezdte az Orlan-10-es többfunkciós drón használatát, amelyet az ukrán könnyű páncélosok elleni csapásoknál vetettek be, illetve a különleges művelet során most először került felhasználásra.

Az Orlan-10-es az orosz UAV új generációja, amely 110 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik, két kilométeres magasságból dobja le a hatalmas robbanóerejű repeszbombákat, emellett képes nagy pontosságú csapásokat mérni felszíni célpontokra és hadianyagokra is.

A lövedékeket a drón szárnyai alá függesztett speciális tartályokban helyezik el, a teljes lőszerkészlet pedig négy olyan lövedékből áll, amelyek gépjárművek, aknavetők és emberi célpontok eltalálására is alkalmasak – közölte a TASS.

Az Orlan-10-es Oroszország többfunkciós pilóta nélküli légi járműve, amelyet arra terveztek, hogy éjjel-nappal, légi útvonalon felügyelje a földi és vízi területeket, bármilyen időjárási körülmények között, továbbá GSM- és mobiltelefon-bázisállomások felderítésére és azonosítására is alkalmas.