Három orosz kétéltű hadihajó is megjelent a Balti-tengeren (képek, videó)

Fotó: Illusztráció/Twenty20
not image

Nagy Noel

2022. január 21. - 13:29

Nem csak közvetlenül Ukrajna határánál tapasztaltak szokatlan orosz mozgolódásokat a hadseregek.

Most újabb három orosz kétéltű hadihajót érzékeltek a Balti-tengeren, ahogyan éppen az Atlanti-óceán fele tartottak. Önmagában ez nem lenne ok az aggodalomra, azonban Svédország korábban jelentette, hogy szokatlan mozgásokat tapasztaltak a tengereken az orosz hajók részéről.

Jelenlegi információk szerint a három hajó Kalinyingrádból indult útnak január 15-én és a Balti-tengert a Kattegat-szorossal összekötő Nagy-Baelt szoroson keresztül egészen az Atlanti-óceán célozták meg – írja a The Drive.

Az egyáltalán nem ritka, hogy Kalinyingrádból hadihajók erednek útnak, azonban a svéd tisztviselők szerint ez meglehetősen gyakran történt meg mostanában. Az amerikai haditengerészet, valamint a svéd légierő is megfigyelőgépeket küldött a térségbe, hogy a dániai szorosnál ellenőrizzék a hajók mozgását.

Minden egyes hadihajó, amely útnak eredt, komoly kapacitásokkal rendelkezik: akár 10 tank, 340 katona és 550 tonnányi áru szállítására alkalmasak, attól függ, milyen típusú szállítmányozást választanak a hajókkal. Egyelőre azonban nem tudni, hogy bármelyik is ott lenne a hajókon.

Az északi flottához tartozó hadihajók még január 12-én indultak az orosz Kola-félszigeten található kikötőből, majd Norvégia partjai mentén hajózva átkeltek a dán-szoroson, hogy ezt követően Kalinyingrádba érkezzenek. A svéd légierő ezt végig figyelemmel kísérte a Magyarországon is használatos Gripen vadászgépeivel.

Therese Fagerstedt, a Svéd hadsereg sajtófőnöke kihangsúlyozta, hogy minden egyes mozgást meg szoktak figyelni a környékükön, ráadásul a mostani, meglehetősen feszült helyzetre tekintettel különösen nagy figyelmet fordítanak az orosz hadihajókra.

Ennek hatására született az a döntés is, hogy Gotland szigetére külön egységeket vetnek be a svédek, Peter Hultqvist védelmi miniszter pedig azt is elmondta, hogy még a Svédország elleni támadást sem zárják teljes mértékben.

Svédország egyébként korábban arról is beszámolt, hogy rejtélyes eredetű drónokat érzékeltek a környéken, amelyekkel kapcsolatban vizsgálatot indítottak. Dánia szintén bejelentette, hogy lépéseket fognak tenni az orosz katonai mozgolódásai miatt: négy F-16-os vadászgépet visznek át az egyik litván légibázisra, valamint egy hadihajót is felajánlottak a NATO-nak a Balti-tenger ellenőrzésére.

Egyelőre csak spekuláció tárgya, merre tarthat a három orosz hadihajó, attól lehet ugyanis tartani, hogy valamennyi a Fekete-tenger irányába indult el, ahol a tavalyi év során már többször szembekerültek egymással az oroszokhoz és a NATO-hoz tartozó hadihajók.

A The Drive megjegyzi, hogy akár különböző eszközök átszállításához használhatják a három hadihajót mivel azok távozását követően három másik hajó indult el a helyükre. A másik opció, hogy ezek a hajók Szíria felé indultak el, ahol már korábban is több orosz hajó állomásozott.