Dollár
423,28 Ft
Euró
407,65 Ft
Font
455,23 Ft
Bitcoin
19,826 $

Az orosz Gazprombank több utalást is visszautasított, mélyül a rubelalapú elszámolással kapcsolatos konfliktus

Fotó: Twenty20
not image

Takács Petra

2022. április 28. - 19:13

A német Spiegel értesülései szerint az orosz Gazprombank több utalást sem fogadott el, ami egyre csak mélyíti a fennálló feszültséget a rubelben történő fizetés kapcsán.

Az orosz Gazprombank nem fogadott el több átutalást a német állam felügyelete alá vett Gazprom Germania egyik leányvállalatától, ami azt jelenti, hogy tovább mélyül az európai orosz földgázimport rubelalapú elszámolása körüli konfliktus – írta csütörtökön a Der Spiegel.

Soron kívül 11 millió kilométerre lévő aszteroidát talált telibe a NASA szondája

A német hírmagazin beszámolója szerint a Gazprom Marketing & Trading nevű társaság – a Gazprom Germania brit leányvállalata – április és májusi földgázszállításokért fizetett a Gazprombanknak, amely azonban elutasította az átutalást.

Az eset röviddel az után történt, hogy a Gazprom orosz energetikai társaság közölte, leállítják a lengyelországi és bulgáriai földgázexportot, amíg a partnerek nem tartják be az államfő, Vlagyimir Putyin vonatkozó rendeletében rögzített fizetési szabályokat, vagyis nem rubelben fizetnek.

A német szövetségi gazdasági minisztérium az esetről közölte, hogy a Gazprom Germania egyik brit leányvállalatánál bizonytalanságok keletkeztek fizetések körül. Az ügy “marginális”, az európai orosz import csupán 0,2 százalékát kitevő földgázmennyiséget érint, amelyet a vállalat pótolni tud piaci forrásokból – közölte a minisztérium, hangsúlyozva, hogy “a szerződésnek megfelelően, euróban kell fizetni” az orosz gázért.

Az orosz elnök rendelete szerint a Gazprom kizárólag rubelben fogadhatja el az Ukrajna ellen indított háborúval összefüggésben barátságtalannak minősített országokba szállított földgáz árát.

A Der Spiegel a hírportálján közölt összeállításban hozzátette, hogy a németországi gáztározók töltöttsége egyelőre emelkedik. A hálózatos iparágak működését szabályozó hatóság (Bundesnetzagentur) adatai szerint 33,4 százalékos a töltöttség, nagyjából megfelel a 2017 azonos időszakában regisztrált szintnek, és jelentősen meghaladja a 2015, 2018 és 2021 áprilisának végén feljegyzett értéket.

A németországi gáztározók összesített kapacitása 23 milliárd köbméter – az EU teljes gáztározói kapacitásának nagyjából 25 százaléka -, ezzel Németország a negyedik helyen áll az Egyesült Államok, Ukrajna és Oroszország után. Robert Habeck gazdasági miniszter április elején jelentette be, hogy a közbiztonság, a közrend és az energiaellátás fenntartása érdekében elrendeli a Gazprom Germania vállalatcsoport állami felügyelet alá vételét.

A röviddel az intézkedés előtt megjelent német sajtóértesülések szerint az anyavállalat, a Gazprom megpróbálta átjátszani egy ismeretlen hátterű szentpétervári cégnek a németországi érdekeltség tulajdonjogát.

A Gazprom Germania kulcsfontosságú szereplő a németországi energiaellátásban. Állami felügyeletét a Bundesnetzagentur látja el. Klaus Müller, a hatóság vezetője egy interjúban elmondta, hogy a vállalat kritikus szintre, 1 százalék alá süllyesztette a 3,9 milliárd köbméteres kapacitású – legnagyobb németországi és legnagyobb nyugat-európai – rehdeni földgáztározó töltöttségét. A szakember jelezte, hogy ezzel veszélybe került számos önkormányzati közműszolgáltató földgázellátása.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.