Clouds
21 Budapest
Dollár
352,70 Ft
Euró
387,92 Ft
Font
435,24 Ft
Bitcoin
23,785 $

Az orosz állami televízióban ismét “megelőző nukleáris csapásokról” elmélkednek

Fotó: MTI/EPA/Alekszej Nyikolszkij
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Noha egy ideje már nem érkezett konkrét fenyegetés a Kreml részéről, az orosz állam televízióban újra népszerű téma a nukleáris teszt, valamint a megelőző nukleáris csapás is.

A Sky News jelentett arról, hogy olyan felvételek láttak napvilágot, melyeken orosz szakértők elmélkednek a nukleáris tesztek folytatásáról, valamint a megelőző nukleáris csapások végrehajtásának lehetőségéről.

Az orosz állam televízió egyik műsoráról készült felvételt Julia Davis, a Daily Beast rovatvezetője osztotta meg a Twitteren: a műsorban Vlagyimir Szolovjov orosz propagandista és társai arról elmélkednek, hogy továbbra is támogatják a nukleáris teszteket.

Egyikük kijelenti, hogy “a Kreml hatalmas hibát követ el” azzal, hogy nem fejleszti ezt a területet, mire az állami duma egyik tisztviselője közli, hogy bár “nem ő a legnagyobb szakértője” a nukleáris tesztelésnek, ő maga “több mint biztos” abban, hogy a teszteket “meglehetősen gyorsan” újra lehetne indítani.

“Az a terület, ahol nyilvánvaló paritásunk van, az a nukleáris robbanófejek terén van. Óriási hibát követünk el azzal, hogy nem fejlesztjük ezt a területet. Tökéletesíteni kellene, és új dolgokat kellene kifejleszteni. Meg kellene mutatnunk, és nem kellene félnünk tőle. Ha bármi mással próbálkoztok, kutyák, akkor fejbe verünk titeket egy nukleáris bottal.”

Itt fordult át a beszélgetés egy sötétebb irányba

Ezen a ponton a beszélgetés ismét riasztó fordulatot vett, s a tisztviselő első körben kijelentette, hogy szerinte már “unalmas” vörös vonalakról beszélni:

“Egyetlen csapás Franciaország ellen, és mindennek vége. Biztosíthatom önöket, hogy mindannyian behúzzák a farkukat. Senki sem akar majd közbelépni.”

Erre reagálva egy másik propagandista kijelentette, ő két atomtudóssal is beszélt a témában, akik elmondása szerint azt mondták, hogy “itt az ideje” beszélni a nukleáris fegyverekről. Meglepő, de egy másik jelenlévő közölte, nem ért egyet a tesztelés gondolatával sem, mert “a nukleáris fegyverek használata lehetetlen”:

“Lehetetlen. Akkor mi értelme van annak, hogy van? Az elrettentés politikai eszköze. Ha Oroszország mint nemzet létét fenyegetés éri, ahogy azt a doktrínánk leírja, akkor biztos vagyok benne, hogy atomfegyvereket fogunk használni. Addig is úgy vélem, hogy mindezek a beszélgetések értelmetlenek.”