Dollár
426,80 Ft
Euró
421,99 Ft
Font
481,42 Ft
Bitcoin
20,132 $

Blokkolná az USA Oroszország adósságfizetését, közeleg az államcsőd?

Fotó: Twenty20
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. május 18. - 09:53

Az Egyesült Államok mindent megpróbálna, hogy az államcsőd közelébe taszítsa az Orosz Föderációt. 

Az Egyesült Államok azt fontolgatja, hogy megakadályozza Oroszországot abban, hogy amerikai kötvénytulajdonosainak fizessen, ugyanis a jövő héten lejár egy kulcsfontosságú mentesség, amelyet meg kellene hosszabbítani – legalábbis Oroszországnak ez lenne az érdeke, de az USA nem szeretné. 

Soron kívül Felmérés: a gyerekvállalás egyre hátrébb tolódik a prioritási listán Finnországban

A The Guardian a Reuters alapján arról ír, hogy ezzel akár az Egyesült Államok azt is elérheti, hogy a fizetésképtelenség szélére sodorja Moszkvát, miközben az oroszoknak eddig sikerült teljesítenie nemzetközi kötvénykifizetéseit a nyugati szankciók ellenére, amelyek megnehezítették a fizetés folyamatát.

Az országnak 40 milliárd dollárnyi nemzetközi kötvénye van, és a múlt hónapban még időben reagáltak, késedelmes kötvénykifizetéseket teljesítettek, hogy elkerüljék a teljes csődöt. 

A Mandiner meg is magyarázza, hogy miről van szó: ezt úgy tennék meg, hogy az amerikai pénzügyminisztérium nem hosszabbítaná meg az engedélyt, aminek köszönhetően Oroszország dollárban tudja törleszteni adósságát. 

Az engedély jövő szerdán jár le, és Oroszország számára kulcsfontosságú a meghosszabbítása, ugyanis csak az amerikai bankokon keresztül tudják dollárban törleszteni adósságukat – amennyiben ezek az utalások megszűnnek, államcsődbe kerülhet az ország. 

Egy informátor kiemelte, hogy egyelőre nincs döntés a hosszabbításról, hivatalosan sem a Fehér ház, sem a pénzügyminisztérium szóvivője nem kommentálta az értesülést, de minden lehetőséget mérlegelnek, hogy nyomást gyakoroljanak Putyinra. 

Oroszország az 1917-es forradalom óta nem volt fizetésképtelen külső adósságai miatt, és egészen Ukrajna február 24-i ukrajnai támadásáig befektetési ajánlású minősítést kapott.