Dollár
419,71 Ft
Euró
419,22 Ft
Font
481,60 Ft
Bitcoin
20,303 $

Nem tudják biztosítani a minőségi betegellátást Orosházán, szünetelnek bizonyos műtétek

Felirat az oltás napján az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelõintézetben 2021. június 2-án. MTI/Rosta Tibor
not image

Nagy Noel

2022. augusztus 11. - 10:28

Már évek óta téma, hogy komoly válságban van az állami egészségügyi ellátás Magyarországon, amelynek újabb példáját láthatjuk Orosházán.

A 444 még múlt héten készített részletes beszámolót arról, hogy orvos- vagy ápolóhiány miatt több mint 40 kórházi osztályon szünetel az ellátás csak idei döntések alapján. Ezt követően hívták fel a lap figyelmét arra, hogy az orosházi kórházat kifelejtették.

Soron kívül Brit külügyminiszter: addig fogjuk támogatni Ukrajnát, amíg meg nem nyeri a háborút

Ennek azon egyszerű oka van, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján nem tüntették fel az orosházi traumatológia szünetelését, ahol mint kiderült, július óta nem végeznek több napos kórházi ellátást igénylő baleseti sebészeti műtéteket.

Mivel nincs erről hivatalos határozat, ezért nem tudni, miért és meddig szünetel az ellátás, és bár az NNK nem, az OKF válaszolt a 444-nek az érdeklődésére és azzal indokolták a határozat hiányát, hogy az orosházi kórház előre megállapodott a helyettesítésről, így nem kellett kijelölniük új intézményt.

Az orosházi kórház még júliusban osztott meg egy közleményt, amelyben tudatták az osztály szünetelését és egyben jelezték, hogy a gyulai és a békéscsabai kórházak veszik át a betegeket – a sürgősségi osztály és a traumatológiai szakrendelés azonban továbbra is működik.

A 444 megkereste a kórházat és sok új információt nem kaptak, viszont egy érdekes megjegyzés volt a kórház részéről: a szünetelő ellátási forma akkor fog véglegesen helyreállni, amikor a minőségi betegellátáshoz szükséges feltételeket a kórház biztosítani tudja.

Sebők Éva, a Momentum orosházi parlamenti képviselője elmondta, tudomása szerint ápolóhiány miatt szünetel az ellátás. Erre Rétvári Bence államtitkár is reagált, és bár Gyurcsányozott szokás szerint egyet, de ezen kívül nem tagadta le, hogy ápolóhiány lenne a gond.