140 örmény hadifoglyot cserélne ki a miniszterelnök fiára Örményország

Az orosz külügyminisztérium által közreadott képen Nikol Pasinján örmény miniszterelnök (j2) megbeszélést folytat Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel (a képen nem látható) Jerevánban 2020. november 21-én. MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium
not image

Takács Petra

2021.június.10 - 16:53

Ashot Pashanjan maga jelentette be, vállalja a hadifogságot, amennyiben honfitársait engedik hazatérni az ezeriek.

Azerbajdzsán és Örményország között tavaly ősszel voltak újabb heves összetűzések a két ország közötti, vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah miatt.

Ennek végén a nem túlzottan titkolt török támogatást élvező azeri fél került ki ezúttal győztesen, a terület nagy részét elfoglalták, a tűzszüneti megállapodást betartandó a maradékon orosz katonák őrzik a rendet.

Az örmény oldalon sokan a miniszterelnököt, Nikol Pasanyant okolják a vereségért, ezért a tűzszünet kezdete óta folyamatosak a tüntetések, melyek a lemondását követelik, végül a parlamentben ellene benyújtott bizalmatlansági indítvány elmozdította a helyéről.

Az országban így még idén előrehozott választásokat tartanak, addig ügyvezetőként Pasanyan irányít, aki, ahogy a 444 beszámol róla, most felajánlotta, hogy fiát fogságba adja Azerbajdzsánnak, amennyiben ők hazaengedik a náluk lévő kb. 140 örmény foglyot.

A fiú maga írta ki Facebookra, hogy önként vállalja, hogy börtönbe vonul, amennyiben ezzel ki tudja váltani honfitársait. Ashot már a tavalyi háborúban is önkénteskedett.