Clouds
21 Budapest
Dollár
344,30 Ft
Euró
368,83 Ft
Font
428,09 Ft
Bitcoin
25,792 $

Óriási viharok sújtják az USA nyugati részét, több nemzeti parkot is be kellett zárni

Fotó: A nemzeti parki szolgálat által közreadott képen hóban álló sátrak a kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban lévő Curry Village-ben 2023. február 28-án. Az erős havazás miatt február 25-én bezárt park március 2-re tervezett újranyitását bizonytalan időre elhalasztották. MTI/AP/Nemzeti parki szolgálat
Észak-Amerika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Yosemite-völgy alján kedden 40 centiméteres hóvastagságot mértek, s utoljára 1969-ben, ugyanezen a napon regisztráltak hasonló adatokat a területen.

A The Guardian szerint óriási viharok sújtják az Egyesült Államok nyugati részét, amelyek Kaliforniát sem kímélik, míg a Sierra Nevada-hegységben rekordmennyiségű hó hullott, így számos turistaváros megközelíthetetlenné vált, áramkimaradások jelentkeztek és a nemzeti parkokat is le kellett zárni.

Ugyanez történt a Yosemite Nemzeti Parkkal, ahol hatalmas hótorlaszok alakultak ki, az időjárás viszont továbbra sem kíméli a régiót, akár egy méter hó is hullhat a hétvégére. Emiatt úgy döntöttek, hogy határozatlan időre bezárnak, s hasonlóképp jártak el a Joshua Tree Nemzeti Parkban is.

A The New York Times beszámolója alapján a Yosemite-völgy alján kedden 40 centiméteres hóvastagságot mértek, s utoljára 1969-ben, ugyanezen a napon regisztráltak hasonló adatokat (36 centimétert) a területen.

A múlt hét folyamán nagy mennyiségű hó hullott a dél-kaliforniai hegyekben, mindemellett olyan helyeken is, ahol szinte soha nem esik a hó, az alacsonyabban fekvő területeken élők pedig a szokatlanul heves esőzések okozta áradásokkal szembesültek.

Az Origo szerint a Los Angeles-i nemzetközi repülőtéren rekordmennyiségű eső esett, a régióban pedig 1989. február 4. óta először adtak ki figyelmeztetést hóvihar miatt, s tegnap este Kaliforniában számos területen fagyriadót adtak ki, amely több mint 18 millió embert érint.