Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Óriási tűz ütött ki egy bangladesi menekülttáborban, legalább 15-en életüket vesztették

Csittagong, 2020. december 29. Mianmari rohingja nemzetiségű muzulmán menekültek haditengerészeti hajókon helyezkednek el Csittagongban, mielőtt a Bengáli-öbölben fekvő Bhásán Csar szigetére szállítják őket 2020. december 29-én. A bangladesi hatóságok több ezer rohingja menekült második csoportját telepítik át az árvízveszélyes szigetre, bár segélyszervezetek a folyamat leállítására szólítottak fel. A bangladesi miniszterelnöki hivatal szerint több mint 1500 rohingja önként távozott a Cox's Bazar-i Ukija menekülttáborból, és nem fejtettek ki nyomást az áttelepülőkre. Ezzel szemben több emberi jogi szervezet szerint a hatóságok kényszerítik a menekülteket az átköltözésre. MTI/EPA/Monirul Alam
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Kigyulladt egy Rohingják által lakott bangladesi menekülttábor, amely legalább 17 ezer otthont pusztított el és minimum tizenöt menekült életét követelte.

A tűzeset a mianmari határhoz közel található Cox’s Bazar egyik táborában, a Balukhali menekülttáborban tört ki, és villámgyorsan végigtombolt az egész helyszínen. A Sky News beszámolója szerint több mint 17 ezer menekült otthona pusztult el, a The Guardian információi szerint 50 ezer menekültnek kellett elhagynia a tábort.

Soron kívül Megszületett az újabb ítélet L.L. Junior kisfiának halálos balesete ügyében

Az UNCHR tudomása szerint legalább tizenöt ember vesztette életét a brutális tűzesetben, a rendőrség pedig további 400 menekültet tart nyilván eltűntként, keresésük továbbra is zajlik. A helyi hatóságok eddig csak hét menekült halálát erősítették meg, de ez a szám várhatóan emelkedni fog.

A 124 ezer Rohingjának otthont adó táborban kirobbant tűzesetet a helyi tűzoltóság, és a Vöröskereszt több mint ezer önkéntese próbálta oltani, ám a rengeteg elpusztult otthonnal már ők sem tudnak mit kezdeni. Aman Ullah, az egyik érintett menekült így kommentálta az esetet:

„Minden odaveszett, ezrek maradtak otthon nélkül. A tűz nagy részén hat óra alatt sikerült eloltani, de a tábor egyes részein még éjszaka is lehetett érzékelni füstöt”

A rendőrség beszámolója szerint még nem tudni a tűz okát, mindössze annyit árultak el, hogy a tűz eredetileg nagyon kicsinek indult, viszont nagyon gyorsan végigsöpört a táboron, mivel a főzésre használt gázpalackok felrobbantak.

A Refugees International nevű szervezet pedig arról számolt be, hogy nagyon sokan, köztük rengeteg gyermek azért nem tudott rendesen elmenekülni a tűz elől, mert a menekülttábort szögesdróttal vették körül korábban. Már korábban is követelték többen a bangladesi kormánytól a drótkerítés eltávolítását, most is erősek lesznek ezek a hangok.

Jelenleg körülbelül 1 millió Rohingja menekült él Banglades menekülttáboraiban, akik a korábbi mianmari katonai junta által végrehajtott népirtás elől menekültek. A Rohingja az egyik legsanyarúbb sorsú menekültcsoport a világon, akiknek már többször kellett tűzesetekkel és embertelen körülményekkel szembenézniük.