Orbán Viktor elárulta, hányan vannak, akik egyetértenek az üzemanyagár csökkentésével

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) érkezik a Kossuth Rádió stúdiójába, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2021. november 19-én. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
not image

Takács Petra

2021. november 19. - 09:29

Magyarország miniszterelnöke természetesen az üzemanyaghelyzetre is kitért, amire a magyar kormánynak is reagálnia kellett a folyamatos áremelkedés miatt.

Messze 80 százalék fölött van azoknak az aránya, akik támogatják az üzemanyagár csökkentését – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő elmondta: “vívunk egy politikai küzdelmet a baloldallal a rezsicsökkentés ügyében”, ez egészült most ki a benzinár kérdésével. A benzinár meghatározását eddig a piacra bízták, és ugyan a legjobb, ha a kormánynak nem kell beavatkoznia, de van helyzet, amikor kell – magyarázta.

Úgy vélte, “azt nem lehet tétlenül nézni, hogy egyszer csak az árak az égbe mennek”, és ha minden szakértő szerint az árak több hétig, talán egy-két hónapig is magasak lesznek, akkor reagálni kell. Mert a magas üzemanyagár nemcsak a gépjárművek üzemeltetésének a költségét növeli meg, hanem beépül az árakba – mutatott rá.

Közölte: ha rendkívüli helyzet van, akkor nem óvatoskodni kell. Kiszámolták, hogy mi az, amit még a szereplők ki fognak bírni, úgy látták, ez a 480 forint, és “ott behúztuk a féket”.

Orbán Viktor péntek reggel az oltatlanokhoz szólt, akik közvetlen életveszélyben vannak

Orbán Viktor szerint a baloldal mindig is azt követelte, hogy piaci rezsiárak legyenek. “Mi azt mondjuk, hogy a háztartások létfenntartásához tartozó körben ne legyenek piaci árak, hanem fix ár legyen”, az üzemanyagnál pedig, amikor a piac nem tudja megoldani a problémákat, akkor avatkozzanak be, tudván, hogy ez csak átmeneti jellegű beavatkozás lehet – mondta.

Forrás: MTI