Clouds
21 Budapest
Dollár
353,21 Ft
Euró
388,67 Ft
Font
436,95 Ft
Bitcoin
23,750 $

Videón Orbán Viktor szatmárcsekei látogatása és beszéde

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b4) a magyar kultúra napján, a Himnusz elkészültének kétszázadik évfordulóján tartott megemlékezésen Szatmárcsekén 2023. január 22-én. A kormányfő mellett balról Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára (b3). Balról L. Simon László, József Attila-díjas író, költő, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, jobbról Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a szatmárcsekei látogatása alatt fontos beszédet is mondott.

A miniszterelnök közölte: mindig ellenálltunk, “mindig megtaláltuk a saját élet ösvényeit”. Amikor nem lehetett nyíltan felírni a zászlóra, akkor is tudta mindenki, hogy “vagyunk, akik voltunk és leszünk, akik vagyunk”.

Soron kívül Karácsony szerint gyorsabb és kiszámíthatóbb lett a buszközlekedés a Lánchídon

Kijelentette: ha van erény, amely kiérdemli a túlélés jutalmát, akkor az az önmagunkhoz való ragaszkodás. A kormányfő kiemelte: “ezért nem tudnak csapdába csalni ma sem azok a szirénhangok”, amelyek arra csábítanak, hogy “álljunk a történelem jó oldalára”.

Úgy fogalmazott, “ezért nem szédülünk bele az egyre véresebb háború örvényébe, ezért akarunk tűzszünetet, tárgyalásokat és békét”. A magyarok megtanulták, hogy a történelem jó és rossz oldalát azok a nagyhatalmak fogják meghatározni, amelyek utóbb felülkerekednek, és őket a legkevésbé sem érdekli, mi a jó, vagy mi a rossz a magyaroknak – mondta.

Magyarország valójában szigetország

Orbán Viktor szerint ezért “nekünk a legbonyolultabb és legnehezebb helyzetekben is a történelem magyar oldalán kell maradnunk”. A miniszterelnök azt mondta: bár minden irányból szárazföld veszi körül Magyarországot, valójában szigetország.

Ezeregyszáz éve a magyarok idejöttek, kijelölték szálláshelyüket idegenek között és szorításában. Náluk “méretesebbek” árnyékában berendezték államukat, és kialakították az élet magyar rendjét, amelyet tartunk azóta is, több mint ezeregyszáz éve.

“Beszéljük a mindenki más számára érthetetlen nyelvünket, írjuk a mások számára hozzáférhetetlen mélységű és magasságú irodalmunkat, és mások számára követhetetlen észjárással navigáljuk az országot az európai hullámverésben” – emelte ki a kormányfő.

Nem jobbak vagy rosszabbak vagyunk, hanem mások

Orbán Viktor kijelentette: “mi mondjuk meg, ki jöhet be, ki maradhat itt; ki élhet velünk és ki nem, és mi akarjuk meghatározni azt is, hogyan kapcsolódhat össze az életünk a szomszédainkkal”.

“Nem jobbak vagy rosszabbak vagyunk, hanem mások”, és ezt a másságot a magyar kultúra adja – mondta a miniszterelnök. A kormányfő beszédében üdvözletét küldte a “pannon Veszprém városának”, amely mostantól Európa kulturális fővárosa, bizonyítva Antall József egykori miniszterelnök kijelentését, miszerint “magyarok vagyunk, tehát európaiak”.

A miniszterelnök rámutatott: a Himnusz üzenetét és mélyebb értelmét Lukács evangéliuma 21. fejezetének 28. sora világítja meg. Összetartozó sorok, mintha ugyanaz a szellem írta volna azokat: “Megbűnhődte már e nép a múltat s jövendőt”, ezért “Egyenesedjetek fel, és emeljétek fel a fejeteket”.

Orbán Viktor hangsúlyozta: “mi vagyunk a magyarok, akik nem vagyunk, és nem is leszünk alávalóbbak más népeknél, és a magunk különleges mivoltában is vagyunk legalább olyan jó és tiszteletre méltó nép, mint bármely másik”. Minden más a Jóistenre tartozik – tette hozzá. Meglátjuk, hogy újabb kétszáz év múlva ki marad állva, és mely népeket rostál ki a “történelem ura” – zárta szavait a kormányfő.

(MTI)