„Orbán Viktor, a dunai bádogdespota sikeresen ölte meg a magyar demokráciát”

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
not image

Nagy Noel

2022. június 23. - 12:28

Számos kritikát kapott már a magyar kormány, hogy az elmúlt 12 év során leépítették vagy kiüresítették a demokratikus intézmények, illetve pártemberekkel töltötték fel azokat.

Nem egy alkalommal hozták fel negatív példaként Magyarországot, emlékezetes alkalom, amikor Emmanuel Macron jelentette ki egy beszédét megzavaró civil esetében, hogy míg ezt Franciaországon megteheti, Magyarországon már nem tudna.

Most pedig a patinás skót lap, az egykori Glasgow Herald néven futó The Herald újságírója, Neil Mackay tett közzé egy elemzést Boris Johnson miniszterelnökről, akit nagy nyomás alá helyeztek az elmúlt idők során a különböző botrányai, köztük a COVID-lezárás alatti kormánybulik miatt.

Mackay szerint Boris Johnson folyamatosan támadja a demokratikus intézményeket, meglátása szerint olyan gyorsan, hogy az előzőt szinte pillanatok alatt elfelejti az ember. A szerző kiemelte a mostani Európai Unióval való hadakozást, ami véleménye szerint Észak-Írország biztonságát fenyegeti.

A skót újságíró azonban úgy véli, Johnson jelenleg háborút vív a demokrácia alapvető intézményei, mint a szólásszabadság, a sajtószabadság és a jogállam ellen. Mackay pedig példának Magyarországot és Orbán Viktort hozta fel, akit kemény szavakkal illetett:

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

„Lassan Magyarországgá válunk. Orbán Viktor, a dunai bádogdespota sikeresen ölte meg a magyar demokráciát a ‘gulyás tekintélyelvűségével’, amely forgatókönyvet Johnson is most kölcsönvett, amelyet pedig korábban Trump is megvalósított”

Orbán lassan megfojtotta a szabad sajtót, fegyvert kovácsolt a gyűlöletből és a diszkriminációból, meggyengítette az igazságszolgáltatást és hatalmat, ebből fakadóan vagyont koncentrált saját és haverjai kezébe, amíg a demokrácia ki nem halt Magyarországon”

Mackay a cikkében ezen kívül már csak egyszer tesz említést Magyarországról, amikor felhoz egy példát, hogy a konzervatív bulvárlap, a Daily Mail egyszer törölt egy cikket Johnson egyik botrányt kavaró esetéről, amikor kiderült, hogy a brit kormányfő a feleségét akarta befizetni egy jó pozícióba. Mackay úgy véli, ez az eset megmutatja, mennyire „magyarrá” vált a brit média”