Orbán Viktor bejelentette a negyedik oltást, fontos információkat közölt

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
not image

Hujber Dávid

2022. január 14. - 07:50

Orbán Viktor péntek reggel adott interjút a Kossuth Rádióban, röviddel azután, hogy csütörtökön megtartották az első kormányinfót.

Szerdán ülésezett először a kormány 2022-ben, melynek ideje alatt több fontos döntést is született. A gazdasági kérdések sem maradtak ki, Orbán Viktor jelentette be, hogy bevezetik az élelmiszerárstopot.

Később kiderült, hogy ez első körben három hónapra szól, de meghosszabbítható, illetve azok, akiket szabályszegésen kapnak, komoly büntetésben részesülhetnek. Gulyás Gergely miniszter a termékekre vonatkozó részletes listát is ismertette, amin többek között a csirke far-hát is helyet kapott.

A járványhelyzetről ugyancsak hoztak döntéseket, február közepétől a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul át, tehát a felnőttek körében az számít majd védettnek, aki mindhárom oltását felvette. Ami pedig a negyedik oltást illeti, az egyelőre az egészségügyben sem kötelező, de bárki számára elérhető.

Orbán Viktor az interjúját azzal kezdte, hogy a legutóbbi karácsonyunk már majdnem olyan volt, mint amit elképzel az ember. Kiemelte, ha a veszély nem is múlt el, annak foka, fenyegető ereje gyengébb volt, mint korábban. „Itt volt a vírus árnyéka a családok feje fölött.”

A miniszterelnök szerint egy egész normális emberi szilveszteren vagyunk túl a járvány idején, de ennek még nincs vége, mert itt az omikron, ami rettentő gyorsan képes fertőzni, ugyanakkor enyhébb tüneteket okoz, elsősorban azon oltottak körében, akik elkapják a vírust.

Orbán arra kérte az embereket, hogy oltassák be magukat, mindhárom oltást vegyék fel, és a szülők is fontolják meg a lehetőséget a gyerekeiket illetően, akik szintén olthatóak. Az oltási napokról szintén szó esett – januárban minden hétvégén lesz oltási akciónap csütörtök és szombat között. Ezen időszakban lehet időpont nélkül is felvenni az oltást: csütörtökön és pénteken 14 és 18 óra között, addig szombaton 10 és 18 óra között tehetik ezt meg az emberek.

A miniszterelnök megerősítette, több mint 2 millió Pfizer-oltás van raktáron, ami azonnal felhasználható ezeken a napokon, míg Modernából majdnem 700 ezer. Döntés született a negyedik oltásról, ami támogatást nyert a kormányban, azt bárki felveheti, de csak orvosi konzultáció után. Legalább 4 hónapnak kell eltelnie a harmadik oltás után, hogy ezt megtehessük, és 6 hónap után javasolják is a felvételét. „Akkor vegyék fel, ha konzultáltak erről a háziorvossal.”

Orbán fantasztikusnak nevezte az egészségügyi kapacitást, különösen a humán erőforrást. Ahogyan ő fogalmazott, párját ritkítja a rendszerben dolgozók minősége, akik kiváló munkát végeztek, beleértve az ápolókat.