Dollár
395,07 Ft
Euró
417,98 Ft
Font
484,85 Ft
Bitcoin
17,192 $

Orbán Viktor részletesen értékelte az olimpiai teljesítményünket

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. július 16-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Belföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke ugyan kijelentette, hogy a miniszterelnöknek nem az a feladata, hogy értékeljen, de elmondása szerint magyar emberként mégsem tudja megúszni, hogy véleménye legyen erről.

Orbán a Nemzeti Sportnak adott interjújában vezette fel, hogy ő 13-14 nyerhető arannyal számolt az tokiói olimpia kapcsán, amelynek általában a fele szokott bejönni, ami nagyjából be is jött, sportolóink ugyanis 6 aranyérmet hoztak haza Tokióból.

Soron kívül Korlátlan internettel lepi meg ügyfeleit a Telekom

A miniszterelnök elmondása szerint a vívóktól három arannyal számolt, hogy a karcsapatot, a kard egyénit és a párbajtőrt is megnyerjük. Az úszók esetében Milák Kristóf és Hosszú Katinka aranyával számolt, utóbbi esetében ez nem jött be, viszont megindokolta Orbán, hogy miért kelt Hosszú védelmére:

„Aki egyszer bajnok, mindig bajnok. Tegye fel a kezét, akinek a tiszteletére eljátszották már a magyar himnuszt egy világversenyen, felhúzták a magyar zászlót. Nem sokan vannak és ők minden tiszteletet megérdemelnek”

Orbán Viktor kifejtette, hogy összességében a kajak-kenusoktól négy aranyra számított, háromra a lányoktól és egyre Kopasz Bálinttól. A miniszterelnök hozzátette, hogy Tótka Sándor győzelme meglepetés volt a számára.

Mint fogalmazott, a vitorlázásban is számított egy aranyra, mivel szerinte abban a magyarok és Berecz Zsombor a legjobb. Hozzátette: a nemzetközi sajtó hatására a lövészetben elhitte, hogy van két aranyesélyünk, valamint egy birkózóarannyal is számolt.

Orbán Viktor kiemelte, hogy az olimpiai eredményeink szélessége is rendkívül fontos, mert a magyar sportot az fogja különlegessé tenni, hogy széles spektrumú. A három klasszikus sportágunk az úszás, a vívás és a kajak-kenu, Rióban például csak ezekben a sportágakban nyertünk.

Orbán elmondása szerint fantasztikus dolog, hogy a birkózás visszatért melléjük, de még várja a torna feltámasztását és a bokszolók előretörését, mert ezekben a sportokban van tudásunk, hagyományunk, műhelyeink és ezekhez voltak tehetségeink is.

„Még egy hagyományos sportágunk van, ahol sikerre számítottam, de nem tudunk Igaly Diána óta visszakapaszkodni. Ez a lövészet, amelyből időnként 3-4 olimpiai időszakra eltűnünk”

fejtette ki a miniszterelnök.

Orbán azt is elmondta, hogy számára az továbbra is rejtély, miért nem vagyunk ott a jók között íjászatban azzal a „legendáriummal”, ami a magyar és az íj kapcsolatát jellemzi.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy most kétszer annyi aranyat sikerült szerezni, mint Rióban, akkor viszont a nők „mentették meg a haza becsületét” azzal, hogy nyolcból hét aranyat ők nyertek, míg egyet a férfiak.

Ez Tokió esetében éppen eltérő volt, mert egy kivétellel az összes aranyat férfiak hozták össze. Orbán Viktor megjegyezte: amennyiben egyszer sikerülne összhangba hozni a kettőt, akkor egy Helsinkihez hasonló eredményt is fel tudnánk mutatni.