Titokban több ország is örül, hogy Orbán Viktor felvállalta az olajembargó elleni harcot

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
not image

Nagy Noel

2022. május 14. - 09:23

Orbán Viktor és a magyar kormány ellenzi a leghangosabban az orosz olajra kivetendő embargót, ám brüsszeli bennfentes információk szerint sokaknak egyezik ezzel az álláspontja.

Habár elképzelhető, hogy valami pénzügyi kompromisszumra fog jutni az Európai Unió és Magyarország, számos jel utal arra, hogy más uniós tagállamokat sem feltétlen zavar Orbán Viktor obstrukciója – kezdi cikkét a Politico.

Az Európai Uniós ügyekre fókuszáló lap szerint az, hogy Orbán makacsul ellenzi az olajembargót, „fedezéket” adott Csehországnak és Szlovákiának, amelyek hasonlóan aggódnak egy súlyos gazdasági visszaeséstől az embargóval összefüggésben.

Az unió déli államai körében, mint Spanyolország, Portugália és Olaszország, már régóta folyik egy küzdelem a kormányok részéről, hogy valahogyan megvédjék az állampolgárokat a rohamtempóban növekvő energiaáraktól, így kevéssé lehet azt hinni, hogy ők rajonganak az embargóért.

Brüsszelben azonban hisznek a kompromisszumos megoldásban, amely 700 millió eurót, mintegy 265 milliárd forintot vehet igénybe az unió részéről: 500 millió eurót kaphat Magyarország az olajfinomítói kapacitások fejlesztésére, 200 millió eurót pedig az Adriai-tengernél lévő vezeték kapacitásának növelésére.

A Politico szerint azonban ez kényelmetlen kérdés elé állítja a Bizottságot és a Tanácsot annak kapcsán, hogy a tagállamok tulajdonképpen mennyire is elkötelezettek az iránt, hogy saját kárukra elvágják Oroszország olajbevételeit, amely jelenleg létfontosságú Putyinnak a különböző hiányok és a háborús gépezet finanszírozása tekintetében.

Jól mutatja, hogy mennyire esszenciális kérdés lett az Európai Unióban az energiaár, az olajembargó ügye mellett azt tárgyalták főként, hogy Spanyolország és Portugália felmentést akar a közös energiapiaci szabályok alól, hogy a lakosság számára árcsökkentő állami közbeavatkozást tegyenek.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Mint a brüsszeli lap megjegyzi, az első öt szankciós csomagot nem várt gyorsasággal és egyetértéssel sikerült elfogadni, ez a hatodik csomag viszont már rámutat ennek veszélyeire, az uniós vezetők ugyanis elérték azt a pontot, amikor már mérlegelniük kell a Putyinnak okozott károk során a saját gazdaságuk potenciális visszaesését. Az egyik uniós diplomata szerint ebből kifolyólag most sokan hálásak a magyar miniszterelnöknek:

„Orbán most sokaknak szívességet tesz. A németek, az olaszok és sokan mások jelezték, hogy meglépik a földgáz kitiltását, de számomra világosan látszik, hogy nagyon értékelik a fővárosok, hogy ezzel időt nyertek”

Magyarország hozzáállása nagy felháborodást okozott egyébként Ukrajnában és a kijevi kormány körében, a Politico szerint ugyanakkor már hozzászoktak ott is ahhoz, hogy Orbánnak hagyományosan jó kapcsolata volt Putyinnal:

„Mi az a pont, amikor az Európai Unió és vezetői rájönnek, hogy egyszerűen nem tesznek eleget vagy nem elég gyorsan cselekszenek, hogy Putyin malacperselyét megállítsák. Túl kell lépnünk a nagy szavakon és a retorikán, itt az ideje a cselekvésnek”

Egy másik ukrán tisztviselő szerint Magyarország az olajembargót használja, hogy kizsarolja az uniós pénzeket a Bizottságból, amelyeket korábban a jogállamisági aggodalmak és az uniós források korrupciógyanús elköltése miatt állítottak le:

„Annyira cinikus. Magyarország hatalmas ovációt csap, őrültnek nevezni az olajembargó ügyét és arra használja, hogy a nagyobb gondjait megoldja az Európai Bizottsággal”

Brüsszelben is többen úgy gondolják, hogy ez lehet az oka az olajembargó ellenzésének, Orbán ezt arra használja, hogy a Bizottság egy időre felfüggessze a jogállamisági mechanizmust – még ha a felek közötti tárgyalás elsősorban kompenzálásról és nagyobb haladékról is szólt:

„Orbán nem bízik senkiben és szilárd garanciákat akar a Bizottságtól. Orbán egy kemény tárgyalópartner. Nagyon kitartó tud lenni, de végül bele fog egyezni”