Clouds
21 Budapest
Dollár
359,90 Ft
Euró
390,92 Ft
Font
443,35 Ft
Bitcoin
22,965 $

Orbán Viktor megérti Matolcsy Györgyöt, ha a kormányfőn múlik, nem lesz IMF-hitel

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen mobiltelefonos élõ kép Orbán Viktor miniszterelnök (k) Kormányinfó sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2021. december 21-én. MT/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Belpolitika
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A Kormányinfón a miniszterelnök kitért Matolcsy György kritikájára és Magyarország hitelfelvételére is. 

Orbán Viktor az év végén Kormányinfót tartott, amelyen kiemelt kérdéskör volt Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnökének kritikája, amely nagy port kavart a sajtóban az elmúlt hetekben. Ennek kapcsán a miniszterelnök elmondta, hogy megérti, hogy unortodox módon viselkedik a jegybankelnök. 

Soron kívül Kiderült, ennyit költenek havonta internetre és tévére a magyarok

A kormányfő kiemelte, hogy a válság nem magyar jelenség, az egész Európai Unió válságban van, a háború és a szankciók a recesszió felé tolják a blokkot, miközben a magyar stratégia az, hogy ki kell maradni a recesszióból, lokális kivételnek kell lennie. 

Ezért a jövő évi költségvetésben is növekedést terveznek, 2023-ra 1,5 százalékost, erre pedig van is egy tervük, amellyel sikerülhet is, ezt pedig Orbán Viktor nem a gyengeség, hanem az erő jelének tartja. 

Az MNB-elnök véleményéről szólva elmondta, hogy a jegybank elnökével folyamatos kapcsolatban vannak, és meg is érti, hogy miért gondolja így, pláne abban a tekintetben, hogy rég volt jegybankelnök ilyen nehéz helyzetben, hiszen neki kell garantálni az árstabilitást, de ez egyedül nem megy, ezért óriási rajta a nyomás. 

Hozzátette: Matolcsy elnök nehezebb helyzetben van, mint maga a miniszterelnök, ezért megérti, hogy unortodox módon viselkedik. 

Többen állítják, hogy az ársapkák valójában nem könnyítettek, hanem nehezítettek a helyzeten, hiszen áremelkedést okoztak, Orbán Viktornak viszont kétségei vannak ezzel a megközelítéssel kapcsolatban, főleg úgy, hogy szerinte a bankárok mindig tiltakoznak az ilyen lépések ellen, ez egy ősi szakmai véleménykülönbség, ő pedig próbálja udvariasan elmagyarázni, hogy az ársapkákkal nem a bankároknak, hanem a szegény embereknek akarnak segíteni. 

Kiemelte, hogy elképzelhető, hogy jövőre tényleg hitelt kell felvenni, hiszen rossz esetben 20 milliárd euróra lesz szükség, ha a Jóisten segít, akkor 17 milliárd euróra, azonban ezt a pénzt elő kell valahonnan segíteni, amire a Pénzügyminisztériumnak van terve. Ha a miniszterelnökön múlik, akkor biztosan nem kell IMF-tárgyalás, ebben vaskalaposak, hiszen ez szuverenitás kérdése.