Clouds
21 Budapest
Dollár
367,94 Ft
Euró
394,78 Ft
Font
442,47 Ft
Bitcoin
22,832 $

Orbán Viktor: Magyarország sikerességével egyenes arányban növekszik a hungarofóbia

Fotó: Orbán Viktor miniszterelnök évzáró nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2022. december 21-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Belföld
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A miniszterelnök szerint „amíg Magyarország sikeres, nem sodródik bele a háborúba, megvédi magát a bevándorlástól, amíg nő a gazdasága, addig marad a brüsszeli toporzékolás, mert van egy európai ország, amely keresztény fundamentumon áll, épít a múltjára, és nemzeti alapon jelöli ki a jövőjét”.

Orbán Viktor a Magyar Nemzetnek adott interjút, amelyben kitért az Európai Unióval kapcsolatos kérdésekre, és elmondta, hogy bár Brüsszel kovácsolt magának egy fegyvert a Magyarországnak járó pénzek visszatartásával, „fegyvernek fegyver, de nem kard, csak bicska. Attól pedig azért nem kell kiszaladni a világból”. 

Soron kívül 3600 fölé emelkedett a törökországi földrengés halálos áldozatainak száma

Ugyanis „ha a Magyarországnak járó kohéziós pénzeket nézzük, évente átlagosan nettó másfél milliárd euró érkezik. Ez hatszázmilliárd forint, miközben a teljes magyar gazdaság teljesítménye 68 ezermilliárd forint volt ebben az évben. Persze az apróért is le kell hajolni… Komolyra fordítva, értem, hogy érdeklődést vált ki, hogy mi lesz ezzel az egyszázaléknyi pénzzel,”

„de engem elsősorban a másik 99 százaléknyi érdekel. Az legyen meg. Ahhoz pedig nem európai uniós támogatás kell, hanem beruházások, fejlesztések és munkahelyteremtés”. 

A másik forrás, a közös hitelfelvételre épülő Covid-helyreállítási pénzek más már kérdés, a kormányfő szerint „ha van a tisztességtelenségnek minősített esete, akkor ez kétségkívül az: fölveszünk közösen hitelt, Magyarország vállalja az ezzel járó kötelezettségeket, majd a magyargyűlölő brüsszeli bürokraták az ebből nekünk járó pénzt nem adják ide”. 

Le kell csapolni az Európai Unió mocsarát 

Elmondta, hogy „a brüsszeli bürokraták úgy érzik, hogy ők a törvények felett állnak, és bármit megtehetnek”, ezért a mocsarat le kell csapolni, és elő kell venni a korábbi magyar javaslatot, amely  szerint az  Európai Parlamentet a mostani formájában meg kell szüntetni, és inkább a nemzeti parlamentekből delegált képviselőkből összeálló testületet kell létrehozni. 

Úgy gondolja, hogy a hungarofóbia nem fog csökkeni az elkövetkezendő időkben, sőt, „a sikerességünkkel egyenes arányban növekszik”, a baj ugyanis az, hogy a Nyugat és Magyarország mást gondol a jövőről. 

„Amíg Magyarország sikeres, nem sodródik bele a háborúba, megvédi magát a bevándorlástól, amíg nő a gazdasága, amíg választási évben is tudjuk csökkenteni a költségvetés hiányát, amíg bővítjük a családtámogatási rendszert és visszaállítjuk a 13. havi nyugdíjat, addig marad a brüsszeli toporzékolás, mert van egy európai ország, amely keresztény fundamentumon áll, épít a múltjára, és nemzeti alapon jelöli ki a jövőjét” – jelentette ki. 

Manfred Weber „kolléga súlyos eset” 

Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője a napokban meglepő nyilatkozatot tett, új múltat írt, és megpróbálta a magyar miniszterelnököt úgy, mintha ő lenne a felelős az Európába irányuló migrációért. 

„Magyarországról kellene beszélnünk, mert sajnos Orbán Viktor nyitott meg egy határt. Itt kezdődnek a valódi problémák az illegális migrációval kapcsolatban” – mondta Weber. 

Orbán Viktor erre is reagált, és elmondta, hogy Magyarország álláspontja továbbra is az, hogy a magyaroknak kell eldönteni, hogy kikkel akarnak együtt élni. 

„Ez a hungarofóbia, annak is a gyűlöletté torzult változata. Szegény Weber kolléga súlyos eset. De tavasszal majd figyeljünk nagyon, amikor a németek megváltoztatják a törvényüket, és a milliónyi migránsnak állampolgárságot adnak. És gondoljuk el, mi lenne Magyarországgal, ha mi is erre az útra léptünk volna. Mert a következő állomás ez. Először migráns, aztán menekült, aztán letelepedett, és utána állampolgár. Ha kell, milliószámra. Hát nálunk nem lesz ilyen. Azt, hogy a magyarok kivel élnek együtt, kizárólag a magyarok dönthetik el, és el is döntötték egy népszavazáson” – fejtette ki.