Dollár
431,58 Ft
Euró
423,16 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,367 $

Szent-Iványi: „Orbán megrészegült a saját sikerétől”

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
not image

Nagy Noel

2022. június 27. - 13:49

Szent-Iványi István, az SZDSZ korábbi európai parlamenti képviselője és Magyarország szlovéniai nagykövete kemény szavakat fogalmazott meg Orbán Viktor politikája kapcsán.

A főként balkáni hírekre fókuszáló angol nyelvű hírportál, a Balkan Insight tett közzé terjedelmes írást arról, hogy Magyarország meglehetősen nehéz külpolitikai helyzetbe került, mivel az Orbán-kormánynak okosan kell manővereznie az eddigi oroszpolitika és a nyugati elkötelezettség között.

Soron kívül Ronaldinho úgy érzi, mintha hazajárna Magyarországra

Annak ellenére, hogy rekordmértékű győzelmet arattak április 3-án, megsemmisítve az intézményes ellenzéki pártokat, Orbán retorikája nemhogy konszolidálódott, de még élesebbé is vált, amire Szent-Iványi is felhívta a figyelmet:

„Orbán megrészegült a saját sikerétől. Ebben a helyzetben arra számítok, hogy a retorikája még élesebb lesz, semmi jele nem lesz annak, hogy megváltoztatja az oroszbarát és unióellenes álláspontját”

Ahogyan a Balkan Insight is felhívja a figyelmet, nagyon sok külpolitikai szakértő egyetért ebben a volt nagykövettel, sokak számára meglehetősen kényelmetlenné kezd válni Magyarország politikája. Példának fel is hozzák, hogy az eddigi szövetséges, ám a háború és Oroszország kapcsán radikálisan ellentétes álláspontot képviselő Lengyelországban nem is fogadták Áder Jánost, mielőtt leköszönt volna a köztársasági elnöki pozícióból.

A lap a szakértők alapján kitért Novák Katalin kinevezésére is, amely szerintük egyfajta kármentés Orbán részéről, hogy a magyar diplomácia „kellemes” arcát mutassák fel. A 42 éves egykori családügyi miniszter óvatos kommunikációt folytat azóta: nem tért el erősen a magyar diplomáciai hozzáállástól, viszont élesen elítélte az orosz agressziót, valamint szolidaritást vállalt Kijev mellett.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Ugrosdy Márton, a Külgazdasági és Külkereskedelmi Intézet vezetője szerint egyértelműnek látszik, hogy Novák Katalin kinevezésével egyfajta „konzervatív Caputovát” akarnak felépíteni – a szlovák elnököt azonban közvetlenül a nép választotta meg és nem a kormánytöbbséggel rendelkező párt emberei.

„Ő gyakorlatilag olyan, mint Orbán, csak szoknyában” – fogalmazott Szent-Iványi, aki látványosan nem veszi be a trükköt, amivel a szakértők szerint a Fidesz próbálkozik. Ráadásul az is mindenki számára világos, hogy igazán Orbán Viktor határozza meg a magyar diplomácia csapásvonalát, nem Novák.

Szent-Iványi szerint egyébként „stratégiai hiba” volt az a politika, amit a Fidesz folytatott a háború óta, ugyanis függetlenül attól, hogyan ér véget a háború, Európa már nem fog visszatérni a korábbi status quóba, nem lesznek olyan erős gazdasági-politikai kapcsolatok Oroszországgal és egy új Hidegháború fog kitörni, ahol Magyarország a rossz oldalon áll.

„Amikor egy olyan védelmi minisztered van, amelyik üzletel Oroszországgal, az nagy pofon a NATO számára” – fogalmazott Szent-Iványi Szalay-Bobrovniczky Kristóf kapcsán, akivel kapcsolatban már felmerült, hogy olyan vállalatokban is érdekelt, amelyben az oroszok is.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.