Orbán Viktor péntek reggel fontos üzenetet fogalmazott meg az oltatlanoknak

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
not image

Takács Petra

2021. szeptember 17. - 08:20

Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke péntek reggel a Kossuth Rádióban adott interjút, melynek ideje alatt a járványhelyzet is szóba került.

Magyarországon nagyon rövid idő alatt tették elérhetővé az oltásokat, amivel azonnal az élmezőnybe kerültünk. Sorra jöttek a megállapodások és egyedülálló módon több különböző vakcinát ajánlottak fel az embereknek, nyugati és keleti oldalról egyaránt.

Rengeteg szabad vakcina vár felhasználásra, de egy ideje már sokkal alacsonyabb az oltási kedv, mint korábban. A kormány folyamatosan dolgozik, hogy ez változzon, és ennek kapcsán Orbán Viktor a Kossuth Rádió kérdésére elmondta, nem megoldás a maszkhasználat vagy az elszigetelés, hiszen az oltás jelenti az egyetlen igazi védelmet.

A miniszterelnök szerint nem az a kérdés, hogy lesz negyedik hullám vagy sem, hanem sokkal inkább az, hogy milyen erővel csap le, és ez az oltottsági szinttől függ. Hangsúlyozta, arra is büszkének kell lennünk, hogy szintén rekord gyorsan vált elérhetővé a harmadik oltás, ami jobb, ha van, mint nincs.

A rendkívüli jogrend meghosszabbításra fog kerülni, mely segíti a járvány elleni védekezést, többek között gazdasági szinten is. „Csak az oltás segít.” – hangsúlyozta Magyarország első embere, kiemelvén, hogy azok az idősek veszélyben vannak, akik nem kérik az oltást, de ugyanúgy a fiatalok is, mert szerinte ők sem golyóállóak, és az oltás jelenti a golyóállómellényt, nem más.

Komoly pénzügyi támogatásra számíthatnak a települések

Orbán ismét az emberekhez fordult, hogy azok, akik még nem éltek az oltás lehetőségével, tegyék meg, különösen az idősek és a betegek, például a krónikus betegségben szenvedők. A negyedik hullám ideje alatt is ezen csoportok lesznek a legnagyobb veszélyben, és a vírus nem válogat.

Szintén kiemelte, Magyarország nem fogja az emberekre rákényszeríteni az oltást, nem tudnak általános szinten kötelező oltást elrendelni, mert a „magyar ember gyomra ezt nem veszi be.” Az egészségügyben lehetséges volt, hogy kötelezővé tegyék az oltást, és vita zajlik arról, hogy a munkahelyek is megtegyék ezt, ha úgy döntenek. Erről a háttérben nagy vita zajlik, de egyelőre nem született döntés.

„Ne várjanak, vegyék fel az oltást.” – tette hozzá Orbán.