Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Orbán Viktor magabiztos az infláció lenyomása kapcsán

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j) fogadja Herbert Kicklt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökét, frakcióvezetőjét (b) a Karmelita kolostorban 2023. március 9-én. Középen Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Gazdaság

Takács Petra

Szerkesztő

A magyar miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott péntek reggeli interjújában beszélt arról, hogy az infláció kisebb lesz az év végére, és hisznek abban, hogy 10% alá esik ennek értéke.

Orbán Viktor megjegyezte, az infláció kérdésben egyetlen fix pontról tud beszélni, az az, hogy az év végére, december utolsó napjára az infláció mértéke 10% alá megy, tehát egyszámjegyű lesz. Hozzátette, hogy ezt milyen ütemezésben érjük el, erről megoszlanak a vélemények.

Soron kívül Nashville-i lövöldözés: három 9 éves diákot ölt meg a kegyetlen támadó

Orbán is inkább a reményeinek ad hangot, hogy gyorsan érjék el, mások szerint mindez csak az év második felében lesz érezhető. „Ezt a vitát most nem is tudjuk eldönteni.” Kiemelte, az a fontos, hogy az év végére 10% alá szorítsuk, oda kényszerítsük az inflációt.

Hozzátette, az ehhez szükséges lépéseket már megtették, a kormány meghozta a döntéseket. Úgy látja, még a baloldal részéről a meghozott intézkedések sem váltanak ki nagy vitákat, bár megjegyezte, nem támogatják, mert mindez nem szokás a magyar politikában.

„Nem rugdossák, vagy nem ellenzik hevesen.” Úgy látja, az a 20 döntés, amivel Magyarország védekezik az infláció ellen, széleskörű elfogadottságnak örvendenek, és abban is egyetértés van, hogy ennek meg is lesz a hatása, csak az a kérdés, hogy pontosan mikor, az év melyik szakaszában következik ez be.

Orbán Viktor szerint a legnagyobb pofont az uniós szankciók eltörlésével lehetne adni az inflációnak, de erre jelenleg nincs reális esély Európában. Magyarország viszont kiáll emellett, de nem vagyunk olyan befolyással, hogy egyedül elérjük a szankciók eltörlését. Azt azonban el tudja érni az ország, hogy megvétózzon bizonyos szankciókat, és a kormány ezt tette korábban is, kivédve a legnagyobb gazdasági csapásokat.