Clouds
21 Budapest
Dollár
354,15 Ft
Euró
385,98 Ft
Font
432,86 Ft
Bitcoin
23,611 $

Orbán Viktor az Erasmus-ügyről: „Ilyen emberek vannak Brüsszelben”

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő érkezik a közmédia óbudai székházához, ahol interjút adott a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában 2023. január 13-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott interjújában egyértelművé tette, továbbra is lesz Erasmus-ösztöndíj, nem fogják hagyni Brüsszelnek, hogy a magyar diákok hátrányt szenvedjenek egy politikai vita miatt.

Orbán az Erasmus-ügyről azt mondta, a diákok készüljenek ugyanúgy, ahogyan eddig tették, mert a jövőben is mehetnek külföldre tanulni. Ennek kapcsán tisztázta, a magyar diákok semmilyen kárt nem fognak elszenvedni, ebből sem enged a kormány.

Soron kívül CIA: Kína elnöke 2027-re képessé tenné hadseregét Tajvan megtámadására

Ahogyan korábban is mondta a miniszterelnök, Magyarország nem hagyja magát, így azt sem engedik, hogy a diákok kárt szenvedjenek bármilyen brüsszeli döntés miatt. „Ez lehetetlen.” Az ösztöndíjprogram marad a helyén, a jövőben is lesz, ehhez kétség sem férhet.

Orbán hozzátette, majd megegyeznek Brüsszellel, ha pedig nem sikerül, akkor a magyar költségvetés rendezi a számlát. Hangsúlyozta, mivel a diákok nem nyaralni, hanem tanulni mennek, ez egy befektetés a nemzeti közösség szempontjából, ha ösztöndíjat kapnak a diákok.

Orbán nem hagyja veszni az Erasmus-ösztöndíjakat

„Magyarországnak nemzeti érdeke, hogy okos diákjaink legyenek, akik külföldet is ismerik, jártak ott, onnan is hoztak haza tudást. Erről nem fogunk lemondani, erről az erőforrásról, a fiatalok tehetségében rejlő erőforrásokról Magyarország nem mond le.”

„Ezért lesznek ösztöndíjak, pontosan ugyanúgy, mintha Brüsszel meg sem nyikkant volna. Akinek van gyermeke, az azt mondja, miféle emberek ezek?” A miniszterelnök nem érti, milyen ember az, aki bosszút áll más ember gyerekén, vagy a fiatal nemzeten. „Ilyen emberek vannak Brüsszelben.”

Szerinte úgy akarnak lerendezni egy politikai vitát, hogy bosszút állnak a magyar fiatalokon. „Persze, hogy nem fogjuk hagyni!” Megjegyezte, Brüsszel kormányváltást akart, de a magyar szavazók többsége ismét a Fideszt választotta, ráadásul jelentős különbséggel a baloldallal szemben.