Dollár
419,71 Ft
Euró
419,22 Ft
Font
481,60 Ft
Bitcoin
20,303 $

Újraválasztása óta először válaszolt Orbán Viktor az ellenzéki képviselőknek

Fotó: Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyûlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 27-én. Mellette Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelõs miniszterelnök-helyettes (b). MTI/Kovács Attila

Czinder Tímea

2022. június 27. - 19:22

Fontos témák kerültek terítékre, mint a digitális társaságok adóztatása, a szociális dolgozók bérkiegészítése vagy az elszabaduló élelmiszerárak.

Véget ért az Országgyűlés hétfői ülése, amely napirend előtti felszólalásai között olyan témák szerepeltek, mint a Paksi Atomerőmű, a családpolitika, a bulinegyed, a költségvetés, valamint az uniós tagság is. Orbán Viktor az új Országgyűlés megalakulása óta először válaszolt az ellenzéki képviselők kérdéseire is az azonnali kérdések órájában.

Soron kívül Brit külügyminiszter: addig fogjuk támogatni Ukrajnát, amíg meg nem nyeri a háborút

Toroczkai László, a Mi Hazánk frakcióvezetője szerint a kormány elmegy a lényeg mellett; ők ugyan örülnek a főispáni státusznak és a vármegyék visszahozatalának, de szerinte ebben a ciklusban a történelmi alkotmányról is beszélni kellene, hogy ne fideszes alkotmány legyen.

Toroczkai elmondása szerint pártja támogatja a különadókat, de sérelmezi, hogy kevés szó esik a kaszinókról és az óriás techcégekről, a digitális adó pedig biztosíthatná a pedagógusok és rendőrök fizetésemelését. Arra kérte a kormányfőt, „menjenek neki a disznófejű nagyuraknak”.

„Önök ellenzékben vannak, amit mi tiszteletben tartunk. Egy esetben nem tudjuk majd tiszteletben tartani, akkor, ha úgy végzik, ahogy az elődpártjuk végezte, és beszaladnak Gyurcsány Ferenc hóna alá, szabad demokratikus levegőt szippantani”

– reagált Orbán Viktor, aki először vitatkozott Toroczkaival.

A kormányfő szerint a történelmi alkotmány benne van a mostaniban, a digitális társaságok megadóztatása ügyében pedig az EU tagállamainak együtt kell fellépniük, az unióiban azonban lassan haladnak ezzel.

Toroczkai rámutatott arra is, nagyon nagy a baj a déli határon a migráció miatt, valamint elmondta, hogy szerinte az oltáskampány megbukott, és a kormánynak valódi szakemberekből kellene felállítania biocsoportot, hogy az megvédje az országot.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezetője kritikát fogalmazott meg a Fidesszel szemben, amely szerinte milliókat foszt meg a hiteles tájékoztatás szabadságától, valamint egy megszorító „Orbán-csomagról” is beszélt, amelyre a kormánypártok nem kaptak felhatalmazást, az árát pedig a magyar emberek fizetik majd meg.

Orbán Viktor szerint a magyarok április 3-án elmondták, hogy mit gondolnak, a Fidesz pedig a következő négy évben is folytatja, amit elkezdett; hozzátette, amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten, vagyis „az fog történni, amit nekünk szán”. A megszorítási csomag gondolatát cáfolta, szerinte olyan csak a Gyurcsány- és MSZP-kormányokban volt.

Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője a szociális szektorban dolgozók bérkiegészítőséről kérdezte Orbán Viktort, akik még mindig nem kapták meg a járványidőszakban nyújtott hősies helytállásukért ígért egyszeri 500 ezer forintos bérkiegészítést.

Orbán Viktor rámutatott, a szociális dolgozók év elején már 20 százalékos béremelésben részesültek, Ungár szerint ezt azonban nagyjából el is vitte az infláció, de továbbra is arra volt kíváncsi, mikor kapják meg az extra munkáért ígért juttatást a dolgozók. Orbán Viktor szerint minden túlmunkáért kifizették, ami jár – olvasható az Index cikkében.

A KDNP-s Simicskó István arra volt kíváncsi, hogyan biztosítja a kormány, hogy a vállalatok ne hárítsák át az extraprofitadót a lakosságra. Varga Judit igazságügyi miniszter szerint a költségvetés garanciát nyújt mindenre, és a nagyvállalatoknak is ki kell venniük a részüket a rezsicsökkentés védelméből és a honvédelemből. Hangsúlyozta, aki a különadót megpróbálja áthárítani, azokra még nagyobb adót vetnek ki, és vizsgálatot indítanak ellene.

A DK-s Kálmán Olga az elszabaduló élelmiszerárakról beszélt, és az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését sürgette – számolt be a Magyar Nemzet. Orbán Viktor hangsúlyozta, Európát háborús infláció sújtja, és amelyik ország közelebb helyezkedik el a háborús zónához, ott az infláció is magasabb.

A miniszterelnök szerint az ársapkák politikája helyes, mert ha a kormány áfát csökkentene, a fennmaradó összeget a kereskedők tennék zsebre. Elmondása szerint a kormány megalakulásakor már dúlt a háború, ők pedig négy dolgot vállaltak; megvédik a családtámogatásokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést.