Orbán Viktor a hétvégén kapja meg a harmadik oltását, az oltatlanokhoz is szólt

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfõ az Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel a Karmelita kolostorban tartott sajtótájékoztatón 2021. október 13-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
not image

Takács Petra

2021. október 15. - 07:54

Orvbán Viktor a Kossuth Rádió vendége volt péntek reggel, melynek ideje alatt fontos információkat közölt.

Ahogyan a magyar miniszterelnök fogalmazott, a negyedik hullám lassan bekeríti Magyarországot, kelet felől különösen. Orbán hangsúlyozta, riasztó a helyzet Romániában, ahol megteltek a kórházak, és Magyarország most újabb segítséget ad, nemcsak lélegeztetőgépekkel és gyógyszerekkel.

Mint ismeretes, 50 beteget vesz át az ország, miközben Rominában 29%-os az átoltottság aránya, ami nagyon alacsony, addig Magyarországon ez a szám közel 60%. Orbán szerint ez adja a különbséget, főként ennek tudható be, hogy idehaza sokkal ideálisabb a járványhelyzet.

Orbán kiemelte, a számok alapján az oltás működik, mindössze 1% alatt van azon betegek száma, akik oltottként fertőződtek meg. A negyedik hullámot azonban az oltatlanok biztosan nem fogják tudni elkerülni, és a miniszterelnök is elmondta, a delta variáns sokkal agresszívebb, mint a korábbi verziók,

Orbán szerint nem járható út, hogy egyes oltatlanok az 1 évvel ezelőtti helyzettel hasonlítják össze a jelenlegi vírust, mivel a delta variáns sokkal nagyobb veszélyt jelent, tehát a mostani oltatlanok még nagyobb veszélyben vannak, mint azok, akik korábban nem voltak beoltva.

Magyarország kormányának első embere megerősítette, ezen a hétvégén veszi fel a harmadik oltását. „A harmadik oltás felér egy életbiztosítással.” Orbán is támogatja a maszkhasználatot, nála is mindig van egy maszk, és szükség esetén hordja is, de az oltás jelenti az egyetlen igazi védelmet. Arra kéri az embereket, hogy ne kockáztassák szeretteik és saját életüket, emiatt vegyék fel az első, a második és a harmadik oltást.

Ismét megerősítette, a kormány a nyári időszak alatt felkészült egy esetleges őszi nagy hullámra is, egyrészt amiatt, hogy abban az esetben se kelljen az országot leállítani. Ennek megfelelően van elég kórházi ágyunk, személyzetünk, gyógyszerünk és vakcinánk, amelyekből legutóbb is egy nagyobb szállítmány futott be a Pfizer részéről.

Ami a magyar vakcinát illeti, nem állunk rosszul, zajlanak a háttérben a fejlesztések, és később a saját oltás is elérhetővé válhat, ami hatalmas mérföldkő lesz a későbbi védekezésben.