Clouds
21 Budapest
Dollár
344,58 Ft
Euró
369,10 Ft
Font
428,42 Ft
Bitcoin
25,676 $

Orbán Viktor: Mindszenty volt az, aki először nevén nevezte a gyermeket

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Belpolitika
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke ezúttal nem a fővárosban, hanem Zalaegerszegen tartotta meg ünnepi beszédét 1956 alkalmából és részletesen beszélt Mindszenty József fontosságáról és szerepéről.

Orbán szerint a magyarok tudták, hogy a forradalom közepette is szükségük van lelki támaszra, ezért szabadították ki Mindszentyt a kommunisták börtönéből. Mint fogalmazott, a börtönben eltöltött évek nem ejtettek csorbát lényeglátásán, sőt kiélesítették azt.

Soron kívül Eltűnt egy 17 éves bakonyoszlopi lány, a rendőrség a lakosság segítségét kéri

„Jól látta Mindszenty, hogy mit kell tenni, azt akarta, hogy Magyarország minden országgal és néppel barátságban éljen”

Orbán Viktor szerint a magyar állam tartozik Mindszenty József emlékének és a zalai embereknek is, akiket előbb Trianon, majd a vasfüggöny szorított az ország peremére. Nem maradt el azonban a kormány fényezése sem: szerinte a „nemzeti kormány” sokat tett a városért, mert egymás után nőnek ki a gyárak.

„Méltók akarunk lenni Mindszenty bíboros közösségépítő örökségéhez, és az 56-os hősök halált megvető bátorságához, ki akarjuk használni azt a lehetőséget, hogy ma nem meghalnunk kell a hazáért, hanem élhetünk érte”

Orbán Viktor kijelentette, hogy Mindszenty volt az, aki először nevén nevezte a gyermeket, ugyanis nem felkelésről, hanem szabadságharcról beszélt. Hozzátette: meggyőződéssel vallotta, hogy mi nem vagyunk ellenségei senkinek sem.

„A mi igazi tragédiánk, hogy a kommunisták az őket támogató szovjet kalasnyikovok segítségével visszatértek, és béke helyett ott folytatták, ahol október 23-án abbahagyták: osztályharc, proletárdiktatúra, pártállam, politikai börtönök, kivégzések”