Clouds
21 Budapest
Dollár
368,35 Ft
Euró
394,34 Ft
Font
441,48 Ft
Bitcoin
23,093 $

Orbán és Varga is tagadja, hogy Magyarország megvétózta az Ukrajnának szánt hitelt

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Belföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Noha minden médium arról számolt be, hogy Magyarország ismételten egyedüli tagállamként vétózta meg az Ukrajnának nyújtandó 18 milliárd eurós kedvezményes hitel biztosítását Ukrajnának, a magyar miniszterelnök tagad.

Orbán Viktor egy tweetben tagadta, hogy Magyarország megvétózta az Ukrajnának nyújtandó 18 milliárd eurós pénzügyi támogatást. A Twitteren a miniszterelnök közölte:

“Magyarország kétoldalú alapon kész pénzügyi segítséget nyújtani Ukrajnának.”

Állította továbbá, hogy “nincs vétó, nincs zsarolás”, hozzátéve, hogy meg akarja győzni az Európai Unió tagállamait, hogy “nem a közös hitelfelvétel a megoldás ebben a helyzetben”, mert szerinte “ha adósok közösségeként folytatjuk az utat lefelé, nem fogunk tudni visszafordulni”.

Nem sokkal korábban Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-oldalán tett közzé egy bejegyzést, melyben a vétójáról beszámoló 444.hu portált “rémhírgyárnak” nevezte, kiemelve, hogy nem is így történt.

Most pedig Varga Judit igazságügyi miniszter is tagadta a vétóról szóló hazai és nemzetközi híreket, Facebook-oldalán közzétett bejegyzését pedig egy furcsa megjegyzéssel kezdte: “hazug balos sajtót előbb utolérik, mint a sánta kutyát”.

Úgy folytatta,

“A baloldali álhírgépezet valótlanul azt állította, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter a Gazdasági és Pénzügyi Tanács (ECOFIN) mai ülésén megvétózta az Ukrajnának nyújtott uniós pénzügyi támogatást. A valóság ezzel szemben az, hogy a téma lekerült a napirendről, így nem is szavazhattak róla.

A magyar álláspont továbbra is kristálytiszta: kétoldalú alapon készek vagyunk segítséget nyújtani Ukrajnának, de szeretnénk meggyőzni az EU-t arról, hogy az adósságközösséggé válás nem jó irány.”

Azok számára, akik esetleg lemaradtak Varga Mihály pénzügyminiszter vétójáról, ezen a felvételen megtekinthetik, ahogyan kijelenti,

“Magyarország nem támogatja a költségvetési rendelet módosítását.”