Clouds
21 Budapest
Dollár
359,66 Ft
Euró
389,43 Ft
Font
433,55 Ft
Bitcoin
23,491 $

Orbán Viktor visszaüzent a finn miniszterelnöknek a NATO-csatlakozással kapcsolatban

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfõ interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2022. november 18-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Európa
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A finnek és a svédek arra várnak, hogy a NATO-tagországok ratifikálják a csatlakozásukat. 

A svédek és a finnek úgy döntöttek, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, többek között azért, mert utóbbi a NATO-csatlakozást erőltette, hogy az északi országok is a védelmi szervezet részei akarnak lenni. 

Soron kívül Elütött egy embert a metró a Batthyány térnél

Be is adták a kérelmüket, amelyet a magyar Országgyűlésnek is jóvá kell hagynia, amely azonban most azzal van elfoglalva, hogy azokat a javaslatokat ültesse törvényi formába, amelyek szükségesen az EU-nak ahhoz, hogy megkapjuk a nekünk járó forrásokat. 

Orbán Viktor pár nappal ezelőtt Kassán találkozott a V4-es országok vezetőivel, amely után a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Magyarország 2023 elején tudja a parlament elé vinni az erre vonatkozó törvényt. 

Persze a találgatások azonnal elindultak, mondván, hogy Magyarország azért nem szavaztatja meg a Fidesz-KDNP frakcióval az ügyet még idén, mert arra vár, hogy megkapjuk-e a pénzeket vagy sem. 

Sanna Marin megkérdezné Orbánt, hogy is van ez 

Sanna Marin korábban egy interjúban azt mondta, hogy „amikor legközelebb találkozom vele, nagyon egyenesen meg fogom kérdezni erről Orbánt. Albániában lesz a Nyugat-Balkán-csúcstalálkozó a függetlenség napján, és ha ott lesz, biztosan megkérdezem őt a magyar helyzetről és a menetrendről”. 

Marin szerint Finnország soha nem járt el úgy, hogy egymástól független ügyeket kapcsoljon össze. Azt mondta, a finneknek bízniuk kell abban, és hinniük kell abban, hogy ezt mások is tiszteletben tartják, hogy Finnországot ne kössék össze például az uniós források felhasználásával, a jogállamiság tiszteletben tartásával és a NATO ratifikálásával – írja a UUsi Suomi.

„Szeretnék bízni abban, hogy a magyar miniszterelnök nem fog ilyen összefüggést létrehozni, mert Finnország sem tett ilyet soha. Tisztességesek voltunk” – mondta Marin.

A miniszterelnök aztán a Twitteren válaszolt a finn miniszterelnöknek, és azt írta, hogy

„igaz barátok között nem kell kérni, hogy tisztázzuk a dolgokat: Magyarország soha semmilyen más kérdést nem kötött és nem is fog kötni az uniós pénzek ügyéhez”.  

„Ez igaz többek között Finnország NATO csatlakozására is. A magyar kormány támogatja, az Országgyűlés pedig a 2023-as ülésszak kezdetén napirendre tűzi a ratifikációt” – tette hozzá.