Dollár
431,30 Ft
Euró
422,60 Ft
Font
481,14 Ft
Bitcoin
19,711 $

Orbán rámutatott egy súlyos problémára Ukrajna kapcsán, és nagy bejelentést tett a magyar hadseregről

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök határszemlét tart Hajdúhadházon 2022. február 26-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
not image

Takács Petra

2022. július 1. - 08:12

Orbán elárulta, a legutóbbi brüsszeli megbeszélés ideje alatt is adniuk kellett figyelmeztetést, hogy ne próbálkozzanak egy újabb, már hetedik szankciós csomaggal, különösen, ha az gázembargót is tartalmaz, ami még csak tárgyalási alapot sem jelent a magyar kormány számára.

Orbán Viktor az uniós és NATO-csúcsot követően romló háborús helyzetről, háborús inflációról, és közvetlen energiaválságról beszélt a Kossuth Rádiónak adott interjújában péntek reggel. Zelenszkij szintén szóba került, aki telefonon keresztül mondott köszönetet a magyar segítségért, miközben arra is fény derült, hogy sok 100 ukrán diák kap ösztöndíjat annak érdekében, hogy békében tudják folytatni a tanulmányaikat.

Orbán elárulta, a legutóbbi brüsszeli megbeszélés ideje alatt is adniuk kellett figyelmeztetést, hogy ne próbálkozzanak egy újabb, már hetedik szankciós csomaggal, különösen, ha az gázembargót is tartalmaz, ami még csak tárgyalási alapot sem jelent a magyar kormány számára.

A miniszterelnök hangsúlyozta, mindenki az ukránok oldalán áll, és szurkolnak is a megtámadottnak, de Magyarországon továbbra azon a véleményen van, hogy ki kell maradnunk ebből a konfliktusból.

Orbán felhívta arra a figyelmet, hogy nagyon súlyos a helyzet Ukrajnában, napi szinten rengeteg katonát veszítenek. Noha a Nyugat sok fegyvert küld az ukránoknak, és számos katona kapott kiképzést, egy 138 milliós országgal állnak szemben. A miniszterelnök elnök szerint Ukrajna már komoly haderővel rendelkezik, és hősiesen harcol, de lassan érvénybe fognak lépni a katonai realitások, hiszen Oroszország túlerőben van, embermennyiségben is.

A NATO-csúcson egyelőre nem esett szó arról, hogy mi történik abban az esetben, ha összeomlik az ukrán front. Orbán szintén kiemelte, a NATO is érzi, hogy baj van, meg kell erősíteni a keleti szárnyat, komoly katonai erősítéseket kell végrehajtaniuk. Orbán Viktor szerint, ha már baj van, hiába kapkodunk, emiatt kell most lépni az ügy érdekében, fejleszteni a haderőt.

Nagyon komoly munkát vár el Orbán a magyar haderő fejlesztésében, és ahogyan ő fogalmazott, sürgősen be kell rúgnunk a motorokat, be kell tekerni a kurblikat, és kétszeresen-háromszorosan felgyorsítani a haderő fejlesztését. Ráadásul egyre több olyan várost érhet támadás, amit a magyarok is ismernek, nemcsak hallomásból, ami jelzi, hogy a front átalakulóban van, közeledhet egyes területekhez.

Orbán azt látja, hogy az Európai Parlamentben nem mindenki érti a helyzetet, mert szép és jó, hogy 20-30-%-os béremeléseket akarnak, de a jelenlegi helyzetben az lenne a siker, ha Magyarország nem lépne vissza, és meg tudná védeni a mostani gazdaságát, kezdve a rezsicsökkentéssel.

Magyarország van a legnehezebb helyzetben a határokat tekintve, amire Orbán is kitért, hiszen nemcsak az ukrán menekültek érkeznek tömegével, hanem ott vannak az illegális migránsok, akik sokszor erőszakosan lépnek fel. Orbán örülne, ha az EU pénzügyi segítséget adna emiatt, de főként csak támadásokat kap a kormány. Ettől független a miniszterelnök nem engedi el a témát, és mindig hangsúlyozza az EU számára a pénzügyi segítség fontosságát.

Sokkal nagyobb forrásokra van szükség a határvédelem miatt, mivel az illegális migránsok egyrészt sokkal többen érkeznek, erőszakosabbak, és ez már az embercsempészek részéről is igaz. Ahogyan Orbán mondta, nem lehet plüssmacikkal és virágcsokrokkal védekezni, illetve a kialakult helyzet miatt egy úgynevezett határvadász rendszert hoznak létre, ami miatt ezrével kell felvenni új embereket, majd kiképezni őket.

2-4 ezer ilyen emberről van szó, amit a belügyminisztériummal közösen valósítanának meg. Orbánnak azonban már arra is van terve, mit csinálnak, ha ezt a belügyön kívül kell megoldaniuk, de bízik benne, hogy erre nem kerül sor. Ha pedig nem megy a dolog, akkor nyersebb formában építik fel az ország védelmi képességét.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.