Dollár
428,40 Ft
Euró
423,53 Ft
Font
483,35 Ft
Bitcoin
20,158 $

Orbán megerősítette, lesz elég gáz Magyarországon, jönnek az új programok, és az orosz megállapodás

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök Karl Nehammer osztrák kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatóján Bécsben 2022. július 28-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
not image

Hujber Dávid

2022. július 29. - 08:06

A magyar miniszterelnök a péntek reggeli interjújában beszélt arról, hogy Magyarországnak lesz elegendő tartaléka a közelgő téli időszakra.

Noha jelenleg nyár van, a kialakult háborús gazdaság miatt már most meg kellett kezdeni a felkészülést a téli időszakra. Ennek kapcsán Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott péntek reggeli interjújában megemlítette, Magyarországon lesz elegendő gáz.

Soron kívül Orbán Prágából üzent: az elhibázott brüsszeli szankciós politikát újra kell gondolni

Hangsúlyozta, ez nem okoz majd problémát, miközben Szijjártó Péter külügyminiszter folyamatosan dolgozik az ügyön. Orbán rámutatott az évek alatt kiépült egy nagy mennyiségű gáz szállítására alkalmas útvonalra, amin keresztül az orosz gáz is érkezik a dél vonalon.

Emellett ott van a horvátokkal kötött megállapodás is, ami további segítséget nyújt a gázkérdésben. Éves szinten 1,5 milliárd köbmétert gázt hoz be Magyarország, de az a terv, hogy a saját gáztermelést is növelni fogják, még ha ez nem is nagy mennyiségű.

Emiatt arra kötelezték a kitermelő cégeket, hogy növeljék a kitermelést, amivel lefedésre kerülhet a gázszektor. Emellett további 700 millió köbméter gázt kapna Magyarország Oroszországtól, amiről még ezen a nyáron megállapodás születhet.

Orbán szerint a gondot az ár jelenti, különösen a gáz esetében, ami a többszörösére nőtt. Ahogyan a miniszterelnök fogalmazott, rövid idő alatt iszonyatos kilengéseket látni ezen a terülten, de továbbra is az a cél, hogy fenntartsák a rezsicsökkentést, még ha azt nem is a korábbi formájában lehet megtenni.

A program részeként segíteni akarnak az embereknek, hogy ahol az lehetséges, lejöjjenek a gázról. Többek között a barnakőszén bányák újraindítása is az opciók között szerepel, erről is zajlika háttérben a vita, hogy az mikorra válhat lehetségessé. Továbbá folyamatban van egy kályha-kazánprogram is, hogy ahol az lehetséges, ott kiváltsák ezzel a gázfűtést.