Clouds
21 Budapest
Dollár
359,66 Ft
Euró
389,43 Ft
Font
433,55 Ft
Bitcoin
23,462 $

Orbán Viktor bejelentette, hány Pfizer-oltással számolhatunk heti szinten

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádió vendége volt, közvetlen azután, hogy részt vett az operatív törzs hajnali ülésén, ahol átbeszélték az aktuális járványhelyzetet.

Csütörtökön a kormányinfó ideje alatt több fontos információ is elhangzott, így megtudhattuk, hogy mikortól indulhatnak a nyári táborok, valamint azt is, hogy hamarosan zöld jelzést kapnak a lagzik, amire sokan vártak.

Emellett részletes információkat kaptunk az elektronikus védettségi igazolványról, amit egy hivatalos applikáció segítségével használhatunk. A kormányinfót követően Orbán Viktor miniszterelnök is mondott pár szót a járványhelyzetről, közvetlen azután, hogy részt vett az operatív törzs hajnali ülésén.

Orbán az interjújában elmondta, a nyugat-európai országok javarészt egy-két hónappal mögöttünk vannak, hiszen sokan még mindig a nyugdíjasakat oltják, addig Magyarországon már a 16-18 évesek is felvehetik az oltásaikat.

A miniszterelnök köszönetet mondott a fiataloknak, hogy a korosztály több mint fele jelentkezett oltásra. Kiemelte, hogy 944 ezer olyan regisztrált van, akik egyelőre nem vették fel az oltásukat, és arra lehet következtetni, hogy egy olyan vakcinára várnak, amiből kevesebb van.

A Pfizer kapcsán elmondta, átlagosan 333 ezer adag érkezik a vakcinából, amiből 180-185 ezer adag megy második oltásra. Később a heti átlag 150 ezer beadott oltás lehet a Pfizerből a 18 év felettiek körében, első oltásként. A következő hetekben ez reálissá is válhat.

Jelenleg közel 4,5 millió ember kapta meg az első oltását, de Orbán szerint még ebben a hónapban elérhetjük az 5 millió beoltottat. Az azonban kizárt, hogy a tömegrendezvényeken védettségi kártya nélkül részt lehet venni. Az érvényes védettségi kártya felmutatása elengedhetetlen lesz ezekhez a tömegeseményekhez.

Erre valószínűleg 6 millió beoltott után lesz lehetőség, és a miniszterelnök lát arra esélyt, hogy elérjük ezt a számot. Augusztusig azonban biztosan érvényeben marad a védettségi igazolvány a különböző szolgáltatások kapcsán.

A következő nyitási folyamatot 5 millió beoltott után valósíthatják meg, míg a kórházban 2600-an vannak COVID-dal, ami egy lényegesen kisebb szám, mint amit pár héttel, vagy hónapokkal ezelőtt tapasztalhattunk.

Ha szükség lesz harmadik oltásra, az sem fog gondot jelenteni, mert Orbán megerősítette, hogy ez az adag már “zsákban” van, ha ősszel, vagy a következő év első felében szükség lenne rá.

A következő héttől (hétfő) már azok a magyarok is regisztrálhatnak oltásra, akik külföldön élnek. Mivel már erre a célra is van elegendő vakcina, bármelyik külföldön élő magyar állampolgár felveheti az oltását Magyarországon.