Clouds
21 Budapest
Dollár
359,70 Ft
Euró
388,26 Ft
Font
433,54 Ft
Bitcoin
23,487 $

Orbán Viktor nagyon jó hírekkel szolgált a nyugdíjasoknak

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Gazdaság
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Magyarország miniszterelnöke több jó hírrel is szolgált a péntek reggeli interjújában a Kossuth Rádió stúdiójában a hétvége előtt.

Orbán a nyugdíjasok helyzetére kiemelt figyelmet fordít, erkölcsi szempontból is, hiszen az idősek védelme az egyik legfontosabb. Ennek kapcsán beszélt arról, hogy 2010-ben, 12 évvel ezelőtt kötöttek egy megállapodást a nyugdíjasokkal, miután korábban a nyugdíjak értéke folyamatosan csökkent.

Kiemelte, a nyugdíjasoktól elvették a 13. havi nyugdíjat, és nem kompenzálták az áremelkedések miatti értékcsökkentést. 2010-ben azt ígérték az idős embereknek, hogy a kormány megvédi a nyugdíjak értékét, és ebből nem engednek.

Hozzátette, miután a gazdaság jól teljesített az elmúlt több mint 10 évben és a kormány is eredményes gazdaságpolitikát folytatott, sikerült annyi pénzt előállítani, hogy ne csak a nyugdíjak értékét védjék meg, hanem visszaadják a 13. havi nyugdíjat.

„Tartani fogom ezt az ígéretemet.” Orbán mindezt becsületbeli ügyként is tekinti, tehát a nyugdíjasok meg fogják kapni a 13. havi nyugdíjat, illetve tartják az inflációkövető nyugdíjemelést: ahogy az infláció megy fölfelé, annak megfelelően emelik a nyugdíjakat.

Hangsúlyozta, ha látják előre, hogyan alakul az inflációt, akkor már az év közepén emelnek, mint a nyári időszakban. Ellenkező esetben vagy kisebb az infláció mértéke, novemberben fogják korrigálják a nyugdíjakat.

„Hozzáteszem, ha az infláció alacsonyabb, mint amire számítottunk, akkor nem veszünk vissza a nyugdíjakból. Ha magasabb, akkor mindig odaadjuk. Sőt, nemcsak annak a körnek adjuk oda, akinek ez törvény szerint járna, hanem egy szélesebb körbe adjuk oda a nyugdíjszerű ellátást kapó embereknek. És ez még 400 ezer embert jelent a több mint 2 millió nyugdíjason felül, akik megkapják törvényi kötelezettség nélkül azt a pénzt, amit ilyenkor a nyugdíjasoknak odaadunk.”

Tehát lesz egy inflációkövető emelés, és ha a növekedés meghaladja nemzetgazdasági szinten a 3,5%-ot, akkor még azután is kapnak a nyugdíjasok egy összeget. Orbán szerint ez idén be fog következni, mivel a Nemzeti Bank számításai szerint 4%-os növekedésünk lesz, így nyugdíjprémiumot is kapnak a nyugdíjasok, és a fentebb említett 400 ezer ember szintén megkapja a prémiumot.