Dollár
394,95 Ft
Euró
417,78 Ft
Font
484,26 Ft
Bitcoin
17,215 $

Orbán elárulta, hamarosan újabb hatósági áras élelmiszereket jelenthetnek be

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök megérkezik Brüsszelbe 2022. október 20-án. Az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozója ezen a napon kezdődik. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Gazdaság
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban arról is beszélt, hogy bővíteni szeretnék az árstopos élelmiszerek listáját, amivel újabb segítséget adhatnak az embereknek.

Orbán elmondta, a magas energiaárak felelősek az inflációért, és ez az egész mögött tekintélyes részben a szankciók állnak. Megjegyezte, ha felmennek az energiaárak két-háromszorosára, akkor az két-háromszoros inflációt is magával hoz.

Hozzátette, javarészt az élelmiszerek inflációja mögött is ez húzódik, az energiaárak emelkedése, kezdve az üzemanyaggal, vagy a műtrágyával, ami szintén sokkal drágább. Orbán szerint, ha nem lennének szankciók egyik napról a másikra, akkor azt tapasztalnánk, hogy az infláció mértéke legalább a felére zuhanna, azonnal csökkenne.

Megjegyezte, amiatt is volt fontos a konzultáció, hogy mindenkiben tudatosuljon, veszélyben vagyunk. „Csak másképpen.” Sokan mindezt a boltokban tapasztalják, és a kormány nem ölbe tett kézzel figyeli az eseményeket.

Orbán emiatt is akarja, 2023 év végére mindenképpen elérjék, hogy az infláció egy számjegyű legyen. „Azért dolgozunk minden héten, hogy haladjunk ebbe az irányba.” A cégeket pedig amiatt fontos megsegíteniük, hogy ne legyen Magyarországon munkanélküliség, így a cégek és a családok helyzete összefügg.

A miniszterelnök elmondta, emiatt van benzinárstop, rezsivédelem, élelmiszer-ársapka. Elárulta, emiatt is fognak folyamatosan dönteni a következő hetekben arról, hogy a központilag árszabályozott termékek listáját tovább bővítsék. „Lesznek újabb termékek, amelyeknek az árát központilag, annak a maximumát meg akarjuk határozni, úgy ahogy ma hat alapvető élelmiszer esetében tesszük.”