Clouds
21 Budapest
Dollár
359,66 Ft
Euró
389,43 Ft
Font
433,55 Ft
Bitcoin
23,491 $

Orbán: akik háborúpártiak, azok mindig újabb szankciókat követelnek

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) kormányülést tart a Karmelita kolostorban 2022. november 16-án. Mellette Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára (b2), Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (j). A miniszterelnök úgy döntött: a Védelmi Tanács kedd esti tanácskozása után a kormányülésen is részletesen értékelik az orosz-ukrán háború legújabb fejleményeit, azt követően, hogy Lengyelországban vélhetően rakétabecsapódás történt, és szintén rakétatámadás következtében leállt a Barátság olajvezeték. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott interjújában egyértelművé tette, hogy Magyarország miben hisz, és melyik irányt követi az ukrajnai háború kapcsán.

Orbán két táborról beszélt a háború kérdésben: az egyik a háborút pártolók, akik a szankciók kiterjesztését akarják elérni, mert folytatnák a háborút, és azt gondolják, hogy ezzel lehet majd eljutni a békéhez.

„Van egy másik gondolkodásmód, mik ehhez az iskolához tartozunk, amelyik azt mondja, azonnali tűzszünet, és a béketárgyalások megkezdése.” Orbán szerint, akik háborúpártiak, azok mindig újabb és újabb szankciókat követelnek.

Hozzátette, szerinte már olyan a helyzet az európai gazdaságban, hogy meg kell állnunk, és számot vetnünk az eddigi szankciók következményével, valamint alapos vitára van szükség, mielőtt a szankciók meghosszabbításáról döntenének. „Ez eltér a korábbi gyakorlattól, ahol mindez automatikusan történt.”

Az európaiak eltévedtek

Orbán azt mondja, az európaiak eltévedtek, egyelőre bolyognunk a sötét erdőben. Az eredeti terv az volt, hogy a lehetőségekhez képest olcsóbban szerezzék be az országok a nyersanyagokat és energiát, kikerülvén Oroszországot, ahol ez lehetséges. Ehhez képest az USA például többszörös áron ad el gázt, ami nem ideális, és erről Franciaország és Horvátország szintén említést tett.

Orbán szerint az a kérdés, hogy mi az új európai gazdasági stratégia: „Erre a kérdésre nincs válasz.” Máskülönben az valósul meg a jövőben, mint jelenleg, miszerint drágábban érhető el az energia, mint amikor azt az oroszoktól vásárolták.

„Ha drágább az energia, mindennek felmegy az ára. Ezért van ma szankciós infláció Európában.” A miniszterelnök többször feltette a kérdést Brüsszelben, mitől lesz versenyképes az európai gazdaság, mi az új irány, mert a jelenlegi minden, csak nem versenyképes az egyre magasabb energiaárakkal és beszerzéssel.

Kiemelte, nem várhat erre a magyar kormány, mert a jövőbeni hazai gazdaságot kell saját forrásból, saját eszünkre hallgatva létrehozni, amin már dolgoznak „Ez nem egyszerű dolog.” Nem egyszerű, mert nem 1-2 évről van szó, hanem egy teljesen új gazdasági modellről.