Dollár
393,44 Ft
Euró
406,56 Ft
Font
470,04 Ft
Bitcoin
16,277 $

Orbán Viktor elmondta, mi lenne, ha holnap reggeltől egy csepp gáz sem jönne

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Aleksandar Vucic szerb elnök (j) és Orbán Viktor kormányfő tárgyalást folytat a belgrádi elnöki hivatalban 2022. szeptember 16-án. MTI/Benko Vivien Cher
not image

Hujber Dávid

2022. szeptember 30. - 08:36

A magyar miniszterelnök szerint, ha Brüsszel nem változtat, akkor a következő 5-10 évig is velünk maradhatnak ezek a magas energiaárak, emiatt is hangsúlyozta korábban, hogy az október vízválasztó lesz.

Orbán a Kossuth Rádiónak adott péntek reggeli interjújában kihangsúlyozta, a sokat kritizált szankciós döntést ki lehet javítani, és fontos, hogy hangot adjanak a véleményüknek, mert ha Brüsszelben nem változtatnak ezen a szankciós politikán, akkor a magas árak velünk maradnak, hosszú távon.

A miniszterelnök szerint, ha nem tiltakozunk, nem érjük el, hogy változtassanak a döntéshozók, akkor a felár beépül a gazdaságba, így 5-10 évig velünk maradhat. Emiatt is lehet az októberi hónap vízválasztó, amikor újabb döntések születhetnek, és Orbán kiemelte, egy szankciós döntés nem örökre szól, általában 6 hónapra hozzák meg azt, majd meghosszabbítják vagy sem.

Szerinte ez lesz az a pont, amikor Brüsszelnek lehetősége van arra, hogy beismerje a hibáját, és a politikusok felülbírálják a döntést. Orbán szerint az egyik fő feladata, hogy legyen energia Magyarországon, emiatt is gyorsították fel a beszerzést, ami sokba került, miközben rengeteg gázmennyiséget tároltak be. Ezzel gyakorlatilag teljesítette a kormány az egyik fő küldetését, míg mások még mindig küszködnek.

Orbán elárulta, ha holnap reggeltől egy csepp gáz sem érkezne, akkor is 4,5-5 hónapig ugyanúgy működne a gazdaság, mint jelenleg. Szintén fontos küldetésének tartja a családok, az emberek, a munkahelyek védelmét. Példaként említette, hogy a döntésekkel a családok havi szinten 180 ezer forinttal fizetnek kevesebbet, mint máshol, hiszen a támogatások nélkül közel 200 ezer forinttal fizetnének többet.

Hangsúlyozta, Magyarország messze az élen jár Európában a családoknak nyújtott támogatásban, és jó reményeink vannak arra, hogy ezt a rendszert 2023-ra is fent tudják tartani, de azért még nagyon sokat kell dolgozni.