Orbán Viktor szerint tragédia lett volna, ha nem Erdogan nyeri a török választásokat

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Recep Tayyip Erdogan török elnök bilaterális tárgyalásuk előtt Ankarában 2023. március 16-án. Jobbról Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Ázsia

Takács Petra

Szerkesztő

A magyar miniszterelnök is megkönnyebbült, hogy Erdogan nyerte a török választásokat, mert máskülönben beláthatatlan következményeket tapasztalhattunk volna.

Mint ismeretes, Erdogan nyerte meg a török választásokat, ami Magyarország szempontjából is fontos siker. Nem sokkal a választási győzelem után telefonon egyeztetett Erdogan és Orbán Viktor, aki meghívást kapott a hétvégi beiktatásra.

Soron kívül Reagált a PSG elnöke Messi vádjaira

A Kossuth Rádiónak adott interjújában beszélt arról a magyar miniszterelnök, hogy óriási megkönnyebbüléssel fogadta Erdogan győzelmét. „Nemcsak szurkoltam, kifejezetten imádkoztam is az elnök győzelméért, megmondom őszintén. És erősen és sokat. Tragédia lett volna, ha nem ő nyer.”

Orbán nem akar túlozni, ugyanakkor hozzátette, két dolog van, amit a magyaroknak érdemes tudniuk ezzel kapcsolatban. Hozzátette, Törökország Európa kapujaként is szolgál dél-kelet felől, miközben 4 millió menekült él az országban, akiket Erdogan nem enged a határokon kívülre.

Soros György embere

A miniszterelnök megjegyezte, Erdogan ellenfele Soros György embere volt, aki végül alulmaradt a választásokon. Szerinte emiatt nem is volt szó ellenzékről a választásokon, hanem maga Soros György állt Erdogannal szemben. „Pont úgy, mint Magyarországon.”

Orbán szerint, ha nem Erdogan nyer, hanem Soros György embere, akkor ebből a 4 millió menekültből pillanatokon belül milliók indultak volna meg, és már nyáron itt lettek volna a magyar határnál. „Nekünk Törökország kulcsország.”

A másik húsba vágó érdek az orosz gáz, mivel az délről jön, Törökországon keresztül. Meglátása szerint erősen kétséges lett volna, hogy Erdogan nélkül eljusson a gáz Magyarországra és Szerbiába, miközben az oroszok energiája továbbra is nélkülözhetetlen a gazdaság fenntartásához. „A gazdaságunk térdre esett volna. Mint egy falat kenyér, úgy kellett nekünk Erdogannak a győzelme, ráadásul ő békepárti.”