Dollár
388,39 Ft
Euró
408,85 Ft
Font
476,62 Ft
Bitcoin
16,942 $

Orbán Viktor péntek reggeli interjúja Brüsszelről: „Egyszer már becsaptak bennünket”

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (elöl, j) fogadja Mustafa Sentopot, a Török Nagy Nemzetgyűlés elnökét (b) a Karmelita kolostorban 2022. szeptember 29-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
not image

Hujber Dávid

2022. szeptember 30. - 08:21

Orbán Viktor a Kossuth Rádió vendége volt, több fontos témát is érintett, többek között arról is beszélt, hogy Brüsszelben egyszer már becsaptak bennünket, aminek most sok millió ember fizeti meg az árát.

Orbán az interjúja elején azt mondta, sokan okoskodnak a politikáról, de ez valójában egy tapasztalati műfaj. Az elmúlt 12 év többek között azt is megmutatta, hogy érdemes és szükséges bevonni az embereket bizonyos döntésekbe.

Soron kívül Orbán Viktor: nem kell tartani ellátási problémáktól, a problémát az ár jelenti

Hozzátette, vannak ilyen kérdések, mint például a migráció és a covid, aminek kapcsán nemzeti konzultációt indítottak. Most is ezt fogják tenni a szankciós politika miatt, elsőként Európában, ami erős válasz lehet Brüsszel számára.

Orbán kihangsúlyozta, ezen kérdésekbe valamilyen formában be lehet vonni az embereket a döntések kapcsán, és most is így tesznek. „Az egyetértést létre kell hozni, esélyt kell adni az embereknek, hogy egyetérthessenek.”

Szerinte az egyik legsikeresebb kormányzati eszközzé vált a konzultáció, amire szükség van. Kiemelte, a politikai döntések hajtották fel az árakat, mert szankciók nélkül 100 dollár környékén stabilizálódott volna az olaj és a gáz ára. Arról is állapodtak meg Brüsszellel, még a választási kampány előtt a csúcstalálkozón, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára.

Orbán azt mondta, júniusban a németek átálltak, Brüsszelben pedig váltottak, és kilőttek az energiaárak, aminek azóta is fizetjük az árát. Emiatt kellett bevezetni az árstopokat, reagálni a helyzetre, és most az a kérdés, hogyan tovább.

„Egyszer már becsaptak bennünket. Az igazság az, hogy hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, mert azt mondták, a szankciókat nem terjesztik ki az energiára, mégis kiterjesztették. Azt is mondták, hogy a szankcióval véget lehet vetni a háborúnak. A háború elhúzódik, nincs ma ember, aki gyors lezárással számolna, viszont az árak az égben vannak, és egy gyötri az embereket, a spekulánsok meg dörzsölik a tenyerüket.”

A miniszterelnök egyértelművé tette, nem szavazták meg a szankciókat, kiharcolták a mentesítést, mert máskülönben sokkal rosszabb lenne a helyzet Magyarországon, energiahiány lépne fel. Mivel magyar árakat nem tudnak létrehozni, alkalmazkodni kell a piaci árhoz, ami pedig magas.

Azt is tudták, hogy emiatt az élelmiszerárak is meg fognak nőni, hogy ebből egy felgyorsuló inflációs áremelkedés lesz, illetve itt volt a nagy aszály is. Orbán szerint emiatt volt szükséges bevezetni a stopokat, és már az elején látták, hogy szükség lesz rájuk.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.