Clouds
21 Budapest
Dollár
353,32 Ft
Euró
385,28 Ft
Font
431,82 Ft
Bitcoin
23,546 $

Orbán Balázs: Magyarország tartja magát a brüsszeli megállapodáshoz

Fotó: MTI/Mónus Márton
Gazdaság
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A miniszterelnök politikai igazgatója Brüsszelben csütörtökön nyilatkozott újságíróknak, és a Hír TV-ben is élőben kapcsolták a helyszínről, az erről készült felvételt pedig közösségi oldalán osztotta meg.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója Brüsszelben csütörtökön a Hír TV-nek nyilatkozott az aktuális témákról, Facebook-oldalán pedig meg is osztotta a vele készült interjút.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

Orbánt első körben arról kérdezték, hogy várható-e a patthelyzet feloldása Brüsszelben az uniós csúcson, mire úgy válaszolt, bizakodóak a helyzet megoldása kapcsán, a magyar helyreállítási alapról és az uniós pedig úgy nyilatkozott, az ezzel kapcsolatos tárgyalások során az elmúlt napokban sikerült megállapodásra jutni.

Ennek kapcsán kiemelte:

“Mi ehhez a megállapodáshoz tartjuk magunkat, és hogyha vannak egyébként más tagállamoknak kifogásai más kérdésekkel kapcsolatban, mint minden esetben azt várjuk el Brüsszeltől, hogy ezekkel a tagállamokkal is keresse a megállapodást és próbáljon együttműködni.”

Úgy folytatta, a többi kérdés kapcsán, melyek nem összetartozó kérdések, “és mi mindig tiltakozunk az ellen, hogy ezeket a kérdéseket összekapcsolják” – a globális minimumadó ügye, valamint az Ukrajnának járó támogatás ügye – ezekben is “a magyar pozíció érvényesült”.

A globális minimumadó kapcsán leszögezte, a magyar kormány álláspontja szerint ez egy “munkahelygyilkos adó”, ezért ehhez csak oly módon tud hozzájárulni a kormány, hogy az Magyarországon adóemeléssel nem jár “és ezt a munkahelygyilkos hatását nem tudja kifejteni”.

A brüsszeli megállapodás része az is, hogy a globális minimumadó ily módon kerül elfogadásra, magyarul ez Magyarország esetében nem jelent adóemelést. Az Ukrajnának járó támogatás kapcsán Orbán megosztotta, a magyar kormánynak már “az első pillanattól kezdve az volt a véleménye, hogy az Európai Unió nem mehet az adósságközösség és az eladósodás irányába”.

Úgy folytatta, “nem lehet újabb hitelfelvétellel támogatni az ukrán állami működőképességének fenntartását”, ehelyett a magyar kormány álláspontja szerint az EU-nak a saját pénzeszközeit kell mozgósítania. Közlése szerint a tárgyalások is ebbe az irányba mozdultak el.