Orbán szerint az írek provokáltak a felkészülési mérkőzés előtti térdelő gesztussal

Budapest, 2021. június 10. Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. június 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Borbély Fanni

2021.június.10 - 12:28

A mai kormányinfó rendhagyó volt olyan tekintetben, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett rajta, ezúttal pedig a sajtó is feltehetett kérdéseket a miniszterelnöknek, és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek.

A miniszterelnököt az M1 kérdezte arról, hogy mi a véleménye a magyar-ír felkészülési mérkőzés előtti térdelő gesztusról, illetve arról, hogy a magyar szurkolók kifütyülték az íreket, Orbán pedig igen határozott vélemény formált meg a témában:

“Nekem van határozott véleményem. Ezzel a térdelősdivel a legkevésbé sem szimpatizálok, szerintem semmi helye az ilyesminek a sportpályákon, a sport az másról szól”.

A miniszterelnök úgy véli, a magyar kulturális összefüggésben három esetben megengedett, illetve elvárt az ilyen gesztus: a magyar ember a Jóisten, a hazája előtt térdel le, és ha megkéri a szerelme kezét. Minden más esetben ez Magyarországon kultúraidegen.

“Egészen másként gondolkozunk ilyen kontextusról mint az írek vagy a britek. A magyar ember a Jóisten és a hazája előtt térdel le, és ha megkéri a szerelmének a kezét. Minden más esetben ez kultúraidegen. A nemzeti csapatainktól nem azt várjuk, hogy letérdeljenek, az ellenkezőjét várjuk, győzzenek, harcoljanak, és ha nem sikerül, akkor állva haljanak meg”.

A kormányfő megjegyezte: alapvetően rabszolgatartó országok találták ezt ki, de a rabszolgatartó múltból származó terheket az érintett népnek magának kell feldolgoznia; azon országok, amelyek nem voltak rabszolgatartók, ebben nem tudnak segíteni.

A kifütyülésről pedig azt mondta: “ha vendég vagy egy országban, ne provokáld a helyieket”.