A kínai OPPO szerint 2035-ben már elérhető lesz a 6G is

Fotó: Unsplash/AR
not image

Borbély Fanni

2021. július 23. - 19:10

A kínai OPPO már a 6G-re készül, és úgy látják, mindez 2035-re akár meg is valósulhat.


Az OPPO szerint a 6G-s okos eszközök működésében meghatározó szerepe lesz a mesterséges intelligencia alkalmazásának: a jövő készülékei ugyanis öntanuló-algoritmusokat töltenek le és telepítenek majd, illetve adatokat gyűjtenek az algoritmusok további fejlesztéséhez.

Ha például az önvezető járműveket nézzük, a biztonságos és kényelmes utazás érdekében a 6G hálózat képes lesz a legoptimálisabb algoritmust és kommunikációs kapcsolatot kiválasztani a jármű helye és a környezeti viszonyok alapján, illetve a 6G-nek köszönhetően a jármű képes lesz valós időben letölteni és futtatni olyan tanuló algoritmusokat, amelyek más járművek és eszközök működését is figyelembe veszik.

“A mobil kommunikációs technológia évtizedes ciklusok alatt fejlődik. A következő generációs 6G hálózatok szabványosítása várhatóan 2025-ben kezdődik, a kereskedelmi bevezetés pedig 2035 körül várható. Az OPPO arra számít, hogy 2035-re az intelligens ágensek száma messze meghaladja majd az emberek számát, ezért a 6G-nek nemcsak az emberek, hanem a gépi algoritmusok közötti kommunikációs igényeket is ki kell majd szolgálnia”

mondta Henry Tang, az OPPO vezető 5G tudósa.

A vállalat szerint a 6G gyökeresen átalakítja mind a mesterséges intelligencia működését mind pedig az alkalmazását, feloldva számos jelenlegi korlátot, mint például az adatsilók kérdése, vagy a felhasználói adatbiztonság. A kutatás arra is rámutat, hogy a jelenlegi intelligens eszközök korlátozott számítási teljesítménye és tárolókapacitása megnehezíti a nagy méretű AI algoritmusok alkalmazását, a 6G hálózatok alatt azonban egy AI tartomány több szerepet is betölthet: lehet például hagyományos bázisállomás, adatbázis, AI modelltár, vagy alkalmazásszerver is.

” Az OPPO 6G technológia kutatásainak célja, hogy a közeljövőben elősegítse a 6G világszabványainak kialakítását. Az 5G népszerűsítésének kulcsfontosságú szereplőjeként emellett a továbbiakban is együttműködünk partnereikkel az 5G nagy léptékű kereskedelmi forgalmazásának előmozdításában, vezető szerepet vállalva a kommunikációs technológiák és az Internet of Experience (IoE) fejlesztésében”

– fogalmazott Tang.