Dollár
428,01 Ft
Euró
420,69 Ft
Font
478,08 Ft
Bitcoin
19,527 $

Online is kitölthető az őszi népszámlálás, és nem ajánlott elmulasztani

Fotó: Alexander Dummer / Unsplash

Czinder Tímea

2022. augusztus 18. - 07:39

A legtöbb kérdésre kötelező a válaszadás, amit minden Magyarországon élőnek ki kell töltenie; aki nem teszi, súlyos közigazgatási bírságot kockáztat.

Ismét népszámlálás indul Magyarországon; a 2011-es után a tizenhatodik adatgyűjtés eredetileg 2021. májusában és júniusában lett volna esedékes, a pandémia miatt azonban több mint egy évvel elhalasztották.

Soron kívül Marija Zaharova: „mindenki egyetért abban, hogy az USA túl messzire ment”

A 2022. őszi népszámlálás során mindenkiről kérdőívet kell kitölteni, aki Magyarországon él; azokról is, akik átmenetileg – egy évnél rövidebb ideig – külföldön tartózkodnak, valamint a legalább három hónapja az ország területén tartózkodó külföldi állampolgároknak is.

A népszámlálás során lakásonként egy kérdőívet kell kitölteni, és a háztartásban élők után fejenként még egy-egy személyi kérdőívet. A felkérő leveleket szeptemberben kezdik meg kézbesíteni – olvasható az ATV cikkében.

A felmérés a tényleges élethelyzetet vizsgálja, nem pedig azt, melyik lakos hova van bejelentve: a levelek nem névre, hanem lakcímre szólnak, és csak a kitöltött kérdőívekből derül majd ki, kik élnek egy adott címen.

A kérdéssorra kötelező a válaszadás, kivéve a nemzetiségre, anyanyelvre, családi, baráti közösségben beszélt nyelvre, vallásra, egészségi állapotra és fogyatékosságra vonatkozó kérdéseket, a KSH azonban kéri, minél többen töltsék ki ezeket a sorokat is.

„A népszámlálás az egyetlen olyan adatforrás, amelyből lehetőség nyílik megismerni a hazai nemzetiségi és vallási viszonyokat, az egyes nemzetiségekhez, illetve felekezetekhez kötődők számának, társadalmi, területi jellemzőinek változásait”

– indokolta a hivatal.

Október 1. és 16. között a kérdőívek online kitölthetők, október 17. és november 20. között pedig azokat a háztartásokat, amelyek elmulasztották az online válaszadást, számlálóbiztosok fogják személyesen felkeresni.

A népszámlálást érdemes komolyan venni, a részvétel ugyanis kötelező, aki pedig ennek nem tesz eleget, közigazgatási bírsággal is sújtható, amelynek összege akár 200 ezer forint is lehet.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.