Egy férfi öngyilkosságot kísérelt meg, egy másik pedig infarktust kapott a havi számla láttán

Fotó: Eva Blue / Unsplash

Czinder Tímea

2022. január 13. - 20:28

Az energiaszolgáltatók nem restellnek tízszeres árat számlázni a fogyasztóknak.

Az idei fűtésszezon sokak számára megterhelő az energiaárak elszabadulása miatt, Romániában azonban ketten is életveszélybe kerültek, miután felbontották a havi számlát. Egyikük öngyilkosságot kísérelt meg, egy másik lakos pedig szívinfarktust kapott az összeg láttán.

Egy Gorj megyei férfinak 800 lejes villanyszámlát hozott a postás, és mivel bevétele összesen 120 lej segélyben merül ki, kilátástalannak érezte a jövőjét. Fia rémülten hívta fel a község polgármesterét azzal, hogy apja kést ragadott, és végezni próbál magával a számla miatt.

A helyszínre siető polgármester igyekezett megnyugtatni a férfit azzal, hogy biztosan találnak majd megoldást. Orvosi segítség is érkezett, szerencsére a szúrt seb nem bizonyult életveszélyesnek.

Egy brailia lakos élete is veszélybe került, mikor felbontotta a 2 000 lejes gázszámlát. Ő olyannyira rosszul lett, hogy felesége mentőt hívott, az orvosok pedig szívinfarktust állapítottak meg nála. Azt tanácsolták, őrizze meg a nyugalmát, ami nehéz feladat ilyen energiaárak mellett.

A férfi úgy nyilatkozott, szolgáltatója tízszeres árat szabott ki neki, amivel szerinte gúnyt űznek az előfizetőkből – számolt be a Főtér.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter szankciókat helyezett kilátásba, amiért a szolgáltatók kijátsszák az energiaárak befagyasztásáról rendelkező törvényt, és azt tanácsolja a fogyasztóknak, ne fizessék ki a gyanús számlákat.

Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége, hívja a 116-123, vagy a 06 80 820 111-es ingyenes számot, ahol a krízishelyzetben lévőket segítők nyújthatnak támogatást önnek.