18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Öngyilkos lett börtöncellájában a McAfee vírusirtó atyja

MTI/EPA/Saul Martinez
not image

Kulcsár Péter

2021.június.24 - 00:07

Saját kezével vetett véget életének egy Barcelonához közeli börtönben John McAfee, a híres vírusirtó szoftver megálmodója.

A brit születésű John McAfee-t holtan találták spanyolországi cellájában szerda délután. A McAfee Associates nevű szoftverfejlesztő vállalat alapítója egy barcelonai börtönben töltötte éppen büntetését, amikor saját kezével véget vetett életének – adta hírül a Mirror hírportál.

Habár a börtönőrök a helyi orvosokkal együtt megpróbálták újraéleszteni, már túlságosan későn avatkoztak be, és nem tudták megmenteni az egykoron szebb napokat is megélt techgurut.

A spanyol hatóságok szerint kizárható az idegenkezűség, a halottkémek ugyanis kétséget kizáróan megállapították, hogy öngyilkosság történt. A furcsaság a történetben, hogy korábban a bíróság adócsalás bűntette miatt elrendelte John McAfee kiadatását az Egyesült Államoknak, ahol valószínűleg még sokkal több évet húzott volna le.

Az üzletembert az amerikai rendőrség először tavaly októberben tartóztatta le a barcelonai El Prat repülőtéren, amikor éppen Törökország felé szeretett volna utazni brit útlevéllel, azóta pedig a Sant Esteve Sesroviresben található Brians 2 börtönben sínylődött.

Súlyos pénzmosási incidensek és adócsalás állt McAfee neve mellett, többek között a róla készült életrajzi filmmel kapcsolatban és a 2016 és 2018 között történt furcsa ügyletek apropóján került fel az Egyesült Államok körözési listájára, később pedig nemzetközi elfogatóparancsot is kiadtak ellene.

Legutolsó online konferenciáján – amelyet májusban tartottak meg virtuális keretek között – John McAfee arról beszélt, hogy a személyével szemben felhozott összes vád megalapozatlan és kizárólag politikai indíttatású. Mint ismeretes, az üzletember korábban a Libertárius Párt elnökjelöltjeként indult volna a 2020-as választásokon, ám korrupciógyanú miatt végül kihátráltak mögüle.

Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége, hívja a 116-123, vagy a 06 80 820 111-es ingyenes számot, ahol a krízishelyzetben lévőket segítők nyújthatnak támogatást önnek.