Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
17,039 $

Az OMSZ szerint alaptalanul kritizálják videójukat, a tiltakozók csak feszültséget keltenek

Fotó: Gyõrfi Pál, az Országos Mentõszolgálat kommunikációs vezetõje a hajléktalanok téli ellátásáról tartott sajtótájékoztatón a Hajléktalanokért Közalapítvány Szobi utcai épületében 2018. október 16-án. MTI/Lakatos Péter

Czinder Tímea

2022. január 18. - 21:10

Győrfi Pál szerint az újszerű kommunikáció miatt egyre népszerűbb a mentőszakma a fiatalok körében.

Egy hete tette közzé „vetkőzős videóját” Facebook oldalán az OMSZ, amelynek célja a mentősök új ruhájának bemutatása volt. A felvétel nem nyerte el mindenki tetszését, a MOMSZ pedig egy éles hangvételű levélben az eltávolítását követelte.

A heves reakciók oka, hogy a videó egyedi módon közelíti meg a témát: egy sármos, izmos testalkatú fiatal mentős lép az irodába, hogy felpróbálja az új mentős ruhát, az ott dolgozó hölgy kollégák pedig epekedve legeltetik tekintetüket, a készítők szándéka szerint nem csupán a férfin, hanem magán a ruhán is.

A többség szórakoztatónak találta az ötletet, mások viszont szexistának találtak, és felháborodtak, mert szerintük a videó a férfiakat tárgyiasítja, a nőket pedig lealacsonyítja szexuális ösztöneik szintjére. A MOMSZ operatív elnöke, Lengyel Tibor nyílt levélben tette közzé tiltakozását, mert szerinte a felvétel alkalmas a mentősökbe vetett lakossági bizalom megingatására.

A Telex írásban kérdezte meg az OMSZ véleményét a videó fogadtatásával és a MOMSZ levelével kapcsolatban. Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs és PR-vezetője válaszában kifejtette, szerintük nincs gond a videóval, a kritikák pedig alaptalanok.

Elmondása szerint a felvételt a dolgozóik készítették azzal a céllal, hogy szórakoztató módon juttassák el az információt a mentők Facebook közösségének tagjaihoz. Az öltözékkel kapcsolatos további információk megosztása – mint a kiosztás, valamint a ruhák részletes bemutatása – a belső kommunikációs csatornákon történt.

„A kreativitás és a humor hasznos eszközök a közösségi médiában, de a tartalom semmiképpen sem lehet bántó, vagy sértő. Jelen esetben a kifogásolt bejegyzés a pozitív hír számára magas elérést eredményezett, fogadtatása pedig az egyes bírálatok és az álláspontunk szerint megalapozatlan következtetések ellenére is nagyobb arányban pozitív volt.”

Győrfi szerint az elmúlt időszakban az OMSZ komoly sikereket ért el a közösségi médiában, ami az ismeretterjesztő tartalmak mellett a vidám anyagoknak is köszönhető. A kritika állításával szemben ezek a tartalmak pozitívan hatnak a mentősök megítélésére, a mentőmunka pedig egyre népszerűbb a fiatalok körében.

Véleménye szerint a szakszervezet nyílt levele válaszra sem érdemes, mert vélhetően a feszültségkeltés szándékával íródott.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.