Clouds
21 Budapest
Dollár
354,52 Ft
Euró
389,80 Ft
Font
438,73 Ft
Bitcoin
23,733 $

Már most masszív a talajok nedvességtartalma

Fotó: Unsplash/Kevin Grieve
Belföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb heti agrometeorológiai elemzéséből derült ki, hogy az elmúlt hét időjárása nyomán jelentősen megnövekedett a talajok nedvességtartalma.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat heti agrometeorológiai elemzése szerint az elmúlt egy hét időjárása a nagy mennyiségű, szinte országos csapadékról szólt, miközben sokfelé megérkezett az idei első hó is. Ezúttal a legtöbb csapadékot az Alföld kapta, ahol a mélyebb talajrétegek 2021. nyara óta ki vannak száradva.

Soron kívül Észak-Korea megint súlyosan megfenyegette az USA-t

Idén a feltöltődés nagyon jól halad, sőt az eketalp-betegséggel érintett táblákon a nehézkes beszivárgás miatt már belvízfoltok is megjelennek. A folytatás újabb mediterrán ciklonokat, újabb jelentős csapadékot, kezdetben felmelegedést, szombattól pedig lehűlést ígér.

Az elmúlt egy hét időjárását döntően a hét végén érkezett két mediterrán ciklon alakította, mely szinte az egész országra igen nagy mennyiségű, áztató csapadékot hozott. Többnyire eső esett, de vasárnapra északon már hó is hullott, sőt hétfőn reggelre a keleti országrész nagy területen kifehéredett.

Jelentős mennyiségű csapadék hullott

Hazánk nagyobb részén 30-60 mm csapadék hullott, a legtöbb az Alföldön, de északnyugaton kevesebb esett. Megdőlt a napi csapadékrekord, ugyanakkor Sopron környékén alig esett 2-3 mm. A 30 és 90 napos csapadékösszeg az ország nagyobb részén többletet mutat a sokéves átlaghoz képest, északnyugaton van jelentős hiány.

A talajok felső fél méteres rétege Sopron térségének kivételével telített. A mélyebb talajrétegekbe is bőven jutott a kiadós csapadékból, a leszivárgás jelenleg is zajlik, az Alföldön és a Kisalföldön van még nedvességhiány ebben a rétegben.

A hőmérséklet szombaton nagy területen 10 Celsius fok közelében tetőzött, majd vasárnaptól erős lehűlés érkezett. Kedd reggelre országos fagy alakult ki, a hóval fedett északi tájakon -10 fok alá csökkent a hőmérséklet. Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, A talaj nedvességtartalma rohamosan növekszik, egyre mélyebben ázik meg a talaj. Most sokkal jobban állunk, mint tavaly ilyenkor, ami biztató a jövő évi termés szempontjából.