Dollár
423,92 Ft
Euró
412,75 Ft
Font
461,42 Ft
Bitcoin
19,511 $

Hamarosan pontosabb előrejelzéseket kaphatunk a meteorológusoktól

Fotó: Facebook/Országos Meteorológiai Szolgálat
not image

Kornis Vivien

2021. július 28. - 22:10

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint javulásra számíthatunk az előrejelzések terén a légkör megfigyelését végző szolgálat informatikai kapacitásbővítése után.

Az Európai Középtávú Előrejelzési Központ (ECMWF) legfrissebb hírlevelében többek között a tavaszi sivatagi poros helyzeteket is vizsgálta. A Szahara felől szinte minden évszakban érkezhet kontinensünk és Magyarország felé por a magasban, a kérdés inkább az, hogy milyen mennyiségben és hogyan jut le belőle a felszínre – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a Facebookon.

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

A Szahara irányából érkező por előrejelzése ma már rutin feladatnak tekinthető, és az EU által támogatott CAMS (Copernicus Atmosphere Monitoring Service) speciális térképei bárki számára elérhetők.

Ugyanakkor ezek a térképek csak akkor készíthetők el, ha az időjárás-előrejelző modellek már végeztek, így az OMSZ szerint hiába derül ki, hogy nagy adag por érkezik hazánkba, ha erről a modellek nem tudnak bővebb információkkal szolgálni.

Éppen emiatt többször is előfordult már, hogy a levegőben jelenlévő por árnyékoló hatása miatt a valóságban alacsonyabban alakult a hőmérséklet, mint amire az előrejelzések alapján számíthattunk.

Az időjárás előrejelzésére használt algoritmusok egyelőre csupán a szezonális porkoncentráció-változást veszik figyelembe, melynek főként anyagi okai vannak. Az OMSZ azonban egy jó hírről is beszámolt: az informatikai kapacitásnövekedéssel ez változni fog a jövőben, és további javulás várható az előrejelzések terén.