Kigyulladt egy omladozó, elhagyatott atomerőmű

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. január 10. - 21:23

Súlyos katasztrófa történt az egyik michigani atomerőműben, a bezárt blokk ugyanis lángra kapott.

Az MLive beszámolójából kiderült, a tüzet még csütörtökön reggel észlelték, az incidens hatására pedig az Egyesült Államok Nukleáris Szabályozási Bizottsága riasztást adott ki, ami fontos volt, hiszen a teremben, ahol detektálták a lángokat, jelenleg nem üzemel tűzvédelmi rendszer.

A helyzet komolyságához hozzájárult az is, hogy a Berrien megyében található Donald C. Cook atomerőműben kikapcsolták az összes vészjelző szirénát, ez pedig tovább súlyosbíthatta volna a helyzetet, ha nem oltották volna el időben a tüzet.

Az előző évek során számos dolgozó vesztette életét az elfogadhatatlan állapotban lévő Cook atomerőműben, ami a biztonsági felkészületlensége miatt rengeteg bírságot kapott, 1997-ben pedig véglegesen felfüggesztették a működését.

Az atomenergia továbbra is csábító átmeneti módszer, miközben a világ a megújuló energiaforrások felé halad, de a gyakorlatban korántsem biztos, hogy ez a leghatékonyabb energetikai megoldás.

A 2011-es fukusimai katasztrófa megmutatta, hogy még a modern biztonsági óvintézkedések ellenére is kicsúszhatnak az események az irányításunk alól, ezenfelül nincsenek konkrét terveink a radioaktív hulladékok tárolására, amelyek több százezer évig mérgezőek maradnak.

Az urán szennyezi a talajvizet, az új erőművek pedig egy vagyonba kerülnek. Mindezek fényében az ember legalább azt várná, hogy a jelenlegi erőművek a lehető legbiztonságossabban működjenek, ám a michigani baleset ennek éppen ellenkezőjéről tett tanúbizonyságot.