Az oltást megtagadó hallgatók nem folytathatják tanulmányaikat a Semmelweis Egyetemen

Fotó: Unsplash/Mufid Majnun
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 9. - 10:56

Korábban már a Debreceni Egyetem is bejelentette, hogy az egyetem Általános Orvostudományi Karán, az Egészségügyi Karán, a Fogorvostudományi Karán, a Gyógyszerésztudományi Karán, a Népegészségügyi Karán egyaránt kötelező a koronavírus elleni oltás.

Most azonban a Semmelweis Egyetem is kiadott egy közleményt, melyben azt írják, a koronavírus elleni oltás elengedhetetlenül fontos az orvos- és egészségtudományi képzés gyakorlati oktatásain, hiszen ekkor a hallgatók közvetlen kapcsolatba kerülnek a betegekkel.

“Az orvos- és egészségtudományi képzés elképzelhetetlen gyakorlati oktatás nélkül, amikor a hallgatók a gyógyszertárakban, a betegágyak vagy sérült emberek mellett tanulnak és vesznek részt az ellátásban. Nem megengedhető és az elsősök fogadalomtételével összeegyeztethetetlen, ha veszélyeztetik kiszolgáltatott embertársaikat azzal, hogy nem tesznek meg mindent saját és környezetük védelme érdekében”

– indokolták a közleményben az oltás kötelező jellegét.

Természetesen gondoltak azokra is, akik valamilyen egészségügy okból kifolyólag nem vehetik fel az oltást, melyről azt írták, “amennyiben egy hallgató valamilyen megalapozott egészségügyi oknál fogva nem veheti fel az oltást (pl. első trimeszterben lévő kismamák), akkor az egyetem vállalja, hogy 5 naponta térítésmentesen antigéntesztet végez nála”.

Hozzáteszik azonban, hogy “azok a hallgatók, akik valós, szakorvosi véleménnyel igazolt egészségügyi indok nélkül utasítják el az oltást, beiratkozhatnak a Semmelweis Egyetemre, de nem kezdhetik meg tanulmányaikat”.