Már több mint 5,4 millióan felvették az oltásukat Magyarországon, így állunk most

Fotó: Gál János szülész-nőgyógyász főorvos beolt egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2021. június 20-án. MTI/Balázs Attila
not image

Takács Petra

2021.június.21 - 09:48

A legfrissebb hivatalos adatok szerint az elmúlt hétvégén az 5,4 millió beoltottat is átléptük, így a következő mérföldkő az 5,5 milli beoltott elérése lehet.

A hétfő reggel kiadott adatok szerint már 5 411 431 fő kapta meg az oltását, akik közül 4 491 113-an a második vakcinájukat is felvették. Hosszú hetek óta gyakorlatilag csak a regisztrálókon múlik ez a szám, mivel már rengeteg vakcina áll rendelkezésre.

Ennek ellenére még mindig vannak körülbelül 3 millióan, akik nem vették fel az oltásukat, és potenciális fertőzöttek lehetnek. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban arra kérte az embereket, hogy éljenek a lehetőséggel és vegyék fel az oltásaikat.

Minél többen adatják be maguknak az oltást, annál kisebb lesz az esélye annak, hogy egy lehetséges újabb hullámmal nézünk szembe. A jelenleg elérhető oltások mind hatékonyak a különböző mutációk ellen, amikből egyre többet detektálnak a Földön.

Legutóbb Indiában már egy delta plusz névre keresztelt variáns is megjelent, többek között ezen új variánsok miatt is fontos, hogy az emberek felvegyék az oltásaikat. Az érvényes regisztrációval rendelkezők automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra és már az érvényesen regisztrált Magyarországon élő külföldiek és külhoni magyar állampolgárok is tudnak időpontot foglalni a számukra legkedvezőbb kórházi oltópontra és az elérhető vakcinákra.

Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer, Sinopharm és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható, egyes oltópontokon Janssen és Moderna oltás is elérhető.