Clouds
21 Budapest
Dollár
345,38 Ft
Euró
370,54 Ft
Font
432,02 Ft
Bitcoin
26,936 $

Kiderült, hány embert oltottak be az oltóbuszok segítségével

Fotó: A honvédség oltóbusza a Csongrád-Csanád megyei Ásotthalmon 2021. június 1-jén. MTI/Rosta Tibor
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Ezeken a mobil államosokon is sokan éltek a lehetőséggel, több ezer ember döntött úgy, hogy igent mond és felveszi az oltását.

A mobil oltóállomásokon 16 megyében 136 településen 32 ezer embernek 52 ezer oltást adtak be a program kezdete óta óta, tíz hónap alatt – ismertette a Honvédelmi Minisztérium államtitkára szombaton a Nógrád megyei Sóshartyánban, ahol a honvédségi oltóbuszban adják be az oltásokat.

Soron kívül Eddig 425 897-en kapták meg a negyedik covid elleni oltásukat Magyarországon

Németh Szilárd azt mondta: mivel többnyire nehezen megközelíthető kis falvakról, zsákfalvakról van szó, ahol a lakosság kevésbé mobil, mint a városokban, óriási feladatot látott el a magyar honvédség ezen a területen is.

Sóshartyánban, a Salgótarjánhoz közeli, mintegy 900 lakosú faluban folyamatosan érkeztek az emberek, hogy megkapják az első, a második, vagy a harmadik oltást. A honvédségi oltóbuszok tíz hónapja üzemelnek, tavaly március 27-én a Nógrád megyei Nőtincsen dolgoztak először.

Németh Szilárd az oltás helyszínén tartott sajtótájékoztatón elmondta, a honvédségnek öt oltóbusza van. Nógrád megyében kilencedik alkalommal jár oltóbusz, és szombaton kilenc település polgárai kaphatják meg az oltást Sóshartyánban.

Szólt arról is, hogy Nógrád megyében 60 százalékos az átoltottság, Sóshartyánban pedig 70 százalék fölötti. Az adatok jól mutatják, hogy itt jóval kevesebben fertőződnek meg, akik pedig megfertőződnek, sokkal könnyebben vészelik át a betegséget – tette hozzá.

Nem kapnak táppénzt az oltatlanok az egyik magyar városban

Egy oltóbusz 150-160 embert képes ellátni egy nap, Sóshartyánba is 180 adag oltóanyaggal érkezett a honvédségi oltóbusz. Egy-egy buszon hat-tíz ember teljesít szolgálatot, köztük egy oltást vezető orvos, egy egészségügyi katona, szakápolók, mentőtiszt, és adminisztrátor – ismertette.

Németh Szilárd köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett az oltások megszervezésében, és elismerését fejezte ki a magyar katonáknak, honvédeknek, akik egyaránt teljesítettek szolgálatot kórházi oltópontokon és a határoknál is. Becsó Zsolt (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője jó hírnek nevezte, hogy Nógrádban 108 ezer ember vette fel az oltást, ezzel a megyei adatok nagyjából az országos átlaghoz közelítenek. Ugyanakkor jelezte, hogy a megyében 39 ezer ember számára már időszerű lenne az emlékeztető oltás beadása, de nagyobb probléma, hogy van 8 ezer 60 év fölötti állampolgár, aki még az első oltást sem vette fel. Miután a vírussal szemben egyedül az oltás nyújthat védelmet – hangoztatta -, arra kér mindenkit Nógrád megyében is, hogy éljen ezzel a lehetőséggel. 

(MTI)