Müller Cecília: „Hatékonyak az oltások, és nem ártalmasak”

Fotó: Bihari Katalin orvos beolt egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a Bács-Kiskun Megyei Oktatókorház oltópontján 2021. november 30-án. A november 22-től december 5-ig tartó, egy héttel meghosszabbított oltási akcióban regisztráció és előzetes időpontfoglalás nélkül várják az oltakozni szándékozókat naponta 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában, valamint a szakrendelőkben is. MTI/Bús Csaba
not image

Hujber Dávid

2021. december 1. - 09:25

Az országos tisztifőorvos is örülne annak, ha az emberek nem félnének az oltásoktól, mert csak hasznuk van, életet mentek a világjárvány idején.

Az oltási akcióhét olyan sikeres volt, hogy azt egy héttel meghosszabbították azt, és nem kizárt, hogy a következő hétre is megteszik ugyanezt. Sok olyan ember indult meg oltakozni, akik eddig egy vakcinát sem kértek.

Emellett a legtöbben azok vannak, akik a harmadik oltásukat kérik, amely szintén életmentő. Közben egyre több ország gondolkozik el azon, hogy kötelezővé tegye az oltást, miután sokan továbbra sem hajlandóak oltakozni.

Magyarországon továbbra sem kötelezőek ezek az oltások, kivéve például az egészségügyet, ahol nagyon sok beteggel találkoznak a szakemberek. Müller Cecília is boldog amiatt, hogy az oltási akcióhét működik, és sok embert tudtak meggyőzni ezzel, hogy vegyék fel az első, a második, vagy a harmadik oltásukat.

„Nagyon örülök neki, hogy az emberek tényleg meghallották az hívásunkat.” – mondta Müller az oltási akcióhétről a TV2 reggeli műsorában, a Mokkában. A tisztifőorvos is kiemelte, minden eddiginél könnyebben tudnak az emberek oltakozni, hiszen regisztrációra és időpontfoglalásra sincs szükségük ehhez.

Azoknak sem kell aggódniuk, akik véletlen nem viszik magukkal az oltási „könyvüket”, mert a számítógépes rendszer tartalmazza a beadott oltások típusát és idejét. Nyilván ez nem vonatkozik azokra, akik eddig egy oltást sem vettek fel, hiszen csak most igényelték az első oltásukat, de azt követően ugyanúgy megkapják a szükséges dokumentumokat erről.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

„A legjobb tanácsot tudja adni az oltóorvos, ha jelen van az információ, és egyszerűsíti az adminisztrációt.” Müller hálás az embereknek, akik igent mondtak az oltásra, és nagy sikerként könyveli el az akciót.

„Hatékonyak az oltások, és nem ártalmasak. Ezeket a félelmeket már jó lenne eloszlatni, hiszen nagyon sok gyermekkori kötelező védőoltást is beadunk, és látjuk, hogy egyelőre a hasznát élvezzük csak ezeknek.”